Groen Rijswijk..

haag 00aHet was echt wel een prachtige dag geweest, daar in Dordrecht, tijdens het laatste weekend van mei.. maar uiteindelijk ook best wel behoorlijk vermoeiend. Gelukkig had ik die ene pijnlijke teen blijkbaar goed uitgetest.. die deed algauw geen pijn meer. Maar ik had voor het eerste weekend van juni dan maar geen wandelplannen gemaakt.. ik zou een beetje rust houden hè. haag 00bJa jaaaa.. toen we die zondag de 3e juni al vroeg ontbeten hadden en het werkelijk prachtig weer bleek te worden, begon het toch te kriebelen hoor! Ik keek eens in de landelijke wandelagenda.. en er bleek een tocht te zijn in Rijswijk.. dat is een gemeente die tegen Den Haag aanligt.. haag 00cdat is hiervandaan niet zo ver rijden. De kortste afstand van deze ’21e Haaglandentocht’ was wel 10km.. maar zonder pijnlijke tenen zou ik dat nog wel moeten kunnen. Dus hoewel al wat later op de ochtend dus, reed ik toch maar naar Rijswijk, waar ik de startlocatie al snel gevonden had.. er was, altijd een opluchting voor mij, heel veel parkeergelegenheid bij. Dus snel de auto geparkeerd, me aangemeld in de kantine van een korfbalvereniging en op pad.. het sportterrein (aan de Schaapweg.. goeie naam! haha) lag duidelijk in een mooie groene wijk van de stad..haag 01

Algauw werd het allemaal nog veel groener.. toen we een wandelpad door een park mochten gaan volgen..haag 02

Niet alléén groen trouwens.. ook de nodige kleurtjes hehe..

haag 04Het park bleek De Voorde te heten.. naar een landhuis dat ik heel in de verte tussen de bomen een beetje kon zien.

Het merkwaardige kleine gebouwtje vlakbij het pad was beter te zien.. ik kon alleen niet uitmaken of het een bakhuisje was of zo..haag 05b

Het was best mooi wandelen zo door dat park.. mooie doorkijkjes hier en daar..haag 07

En de route was in eerste instantie ook goed gepijld.. opvallende bordjes en witte krijtpijlen op de grond.haag 06

Het park De Voorde was zonder dat ik het gemerkt had overgegaan in Park Overvoorde.. maakte niet uit, het bleef gewoon mooi hehe. Met grazende ganzen in de wei in plaats van koeien.. tja, we zaten hier nog best midden in de stad, al was dit dan een heel erg groen stukje.

Want jawel.. na Overvoorde volgde nóg weer een park, het Kruisvaarderspark.. wat een mooie natuurroute!haag 10a

Ik nám deze foto van die ganzen daar aan de waterkant.. maar terwijl ik ‘m nam dacht ik al ‘huh? wat zit daar vooraan nou?’haag 10b

haag 10cAah.. wildlife! nu was het voor mij sowieso al een geslaagde tocht hehe. Hoewel we nu wel even de parken uitgingen.. het was een viaduct over het spoor waar we overheen moesten. Ernaast een modern kunstwerk waar ik een vogel met de snavel omhoog in zag. En in de berm aan de andere kant weer veel bloemen.. klaprozen onder andere..

Aan de andere kant van het viaduct aangekomen  ging de route meteen een steil paadje naar beneden en leek het wéér een park in te gaan.. er waren in ieder geval weer prachtige wilgen en waterpartijen te zien..

Maar nee.. ik moest onder het viaduct door nu.. en daar was een werkelijk prachtig klaprozenveldje! Het viel me ook op, dat de gemeente Rijswijk nog niet zo streng optreed tegen die grote, best wel gevaarlijke, reus uit het plantenrijk, de reuzenberenklauw, als bij ons in Rotterdam.. er stonden er hier nog heel veel overal, terwijl ze bij ons vaak al afgekapt worden als ze nog maar net beginnen te groeien. Ik kijk altijd wel uit, maar ik vind het zó’n fotogenieke bloem, dat ik er nooit aan voorbij kan zónder een fotootje te maken hoor.

haag 16haag 17Het was geen echt park, maar toch wel weer een langgerekte groenstrook, wat ook weer fijn wandelen was. Op een gegeven moment ging het een tunneltje onderdoor, waar nog wel wat leuks op te zien was hehe.. en daarna ging het eventjes toch wat meer het groen uit. Ik bleek ineens op een plein uit te komen dat Piramideplein heette en het was niet moeilijk om te zien waarom.haag 17a

Dat is het logo van de NS daar bovenop.. dus het zal het treinstation wel zijn hè.. ik weet het eerlijk gezegd niet hoor! Voor dat glazen stationsgebouw stond een leuk kunstwerk.. ik nam ook een fotootje van de tegel waarop de info erover stond.. toevallig is het wel een leuke schaduwfoto geworden..

De routeomschrijving werd nu voor het eerst een beetje onduidelijker.. het was even zoeken, de witte schoolbordkrijt-pijlen op de grond waren inmiddels ook donkergele waskrijt-pijlen geworden (was het witte krijt op?) en dat was maar moeilijk te zien! Gelukkig vond ik de juiste weg dan toch weer.. ik moest achter de glazen stationspiramide langs nog een paar kleintjes (naar de perrons? of de parkeerplaats? of de fietsenstalling?)..

.. en kwam dan ook weer bij een openbaar vervoer-gebouw uit.. haag 19c

.. waarschijnlijk van de sneltram of zo, waar ik half doorheen moest om via een klein paadje erachter weer uit te gaan.. over een watertje dat langs het spoor was, om vervolgens een stukje, wat minder interessante, route te volgen langs grote schoolgebouwen en een woonwijk. Maar goed.. het groen wachtte al snel weer.. en werd alsmaar mooier. Maar die pijlen.. die werden een steeds groter probleem, want die werden steeds schaarser en niet zo goed te zien dus.. het was wachten op verdwalen.. en dat deed ik dus ook. Ik vertel het in het volgende postje verder!

haag 20

 

Advertenties

20 gedachten over “Groen Rijswijk..

 1. Een mooi blog, met fraaie foto’s hoor. Ik heb een oriëntatie vermogen van nul komma nul, en zou ook vast verdwalen. De foto met de klaprozen, is mijn favoriet.

  Like

 2. Hahaha jij zonder wandelen, dan moet het donderen in Keulen en dan nog 🤣. Ben fijn meegewandeld en genoot van al het groen maar de mooie klaprozen fonkelen in mijn ogen. Knap kunstwerk, die 3 mensen boven mekaar.

  Like

  1. Ah ja.. als het enigszins kán wil ik graag op stap.. maar het moet geen pijn doen natuurlijk! 🙂
   Klaprozen zijn dan ook een echte blikvanger hè.. wél lastig te fotograferen voor mij.. m’n cameraatje kan dat knalrood niet zo goed aan!

   Like

 3. Goede morgen Mizz. Ik Heb in Rijswijk nog een nichtje wonen. Zij woont in een oud straatje dat grenst aan een groot park. Maar ik ben het park nooit in geweest, dus of dat hetzelfde park is als waar jullie wandelden, dat weet ik niet. Mooie foto’s weer. Ik wens je een fijne donderdag toe.

  Like

  1. Nou.. het ging door diverse parken dus.. en het grootste was het Wilhelminapark.. maar ik heb daar geen oude straatjes gezien.. alleen maar nieuwbouw. 🙂

   Like

 4. Gelukkig ging het met je teen goed.
  Mooi weer motiveert wel om er op uit te gaan, zeker als je zo’n mooie route loopt.
  Het gebouwtje is een trafohuisje, waar de elektriciteit wordt verdeeld.
  Mooie Nijlganzen aan een mooi water.
  Een hele overgang van natuur op bebouwing, zeker als de pijlen gaan ontbreken. Hans

  Like

  1. Ja, was er ook wel blij mee dat die teen geen last meer gaf. 🙂
   Hoe weet je dat zo zeker, dat het een trafohuisje is? heb er nog nooit zo eentje gezien.

   Like

 5. Een heel mooi moment van ’t jaar, MizzD, om ‘in’ ’t groen te genieten… Tof -> kunst en ‘schaduw’ !
  En dan, bij ’t lezen… ohhh…
  Lie(f)s.

  Like

 6. mooie wandeling tussen al dat groen en wuivende klaprozen
  maar verdwalen dat is wat anders, ze zullen hun krijtjes volgende keer mogen thuis laten en fluobordjes hangen

  Like

  1. Die gele bordjes met rode pijlen erop waren duidelijk genoeg.. maar hingen er veel te weinig. En op een gegeven moment stonden er op cruciale punten (waar je een onduidelijke hoek om moest) helemaal geen pijlen meer.. errug lastig hoor!

   Like

 7. Hopelijk werd het verdwalen niet te erg. Ik loop deze week de avondvierdaagse in mijn gemeente daar heb ik een route beschrijving voor en die is niet overal erg duidelijk en er staan ook geen pijlen op de weg. Maar er staan wel veel ouders en grootouders aan de kant van de weg en die vraag ik dan eventueel waar ik heen moet. Omdat ik geen rust heb, zoals de (school)groepen, loop ik het tweede gedeelte van mijn route bijna vooraan en dan is het wel opletten geblazen.

  Trouwens je wandelde wel in een mooie groene omgeving.

  Like

  1. Hey wat gek.. ik dacht dat ik hier al op geantwoord had? we krijgen hier toch ook geen skynettiaanse toestanden met verdwijnende reacties hopelijk?? 🙂

   Veel plezier met de Avondvierdaagse!

   Like

 8. Rijswijk lijkt mij de moeite waard voor een daguitstap, ik kende het niet. Die Berenklauw is inderdaad gevaarlijk voor brandwonden, zeker voor kinderen. We komen hem nog regelmatig tegen. Best uitroeien denk ik dan.

  Like

  1. Nee joh.. voor een daguitstap is het wel erg klein hoor.. dan kun je beter naar de grote buurgemeente gaan.. Den Haag dus. Ook daar is genoeg groen te vinden.. maar nog zóveel meer! 🙂

   Like

 9. dat zie je ook niet vaak een bord met honden loslopen toegestaan, meestal is het andersom.
  en inderdaad, groen is de hoofdkleur van deze post, de bovenste helft toch ervan:-)

  Like

  1. Het is hier allemaal erg geregeld voor mensen met honden.. bordjes waar ze los mogen, bordjes waar ze niet los mogen, bordjes waar je de kak mag laten liggen en bordjes waar dat niet mag. En dan na een poosje verandert dat allemaal weer en leg dat dan maar eens uit aan je hond..! :-/

   Like

Reacties zijn gesloten.