Óp naar de molenrust..

azev 23aIk was dus op wandel in de omgeving van het Zuid-Hollandse plaatsje Zevenhuizen ( gemeente Zuidplas).. zaterdag 5 januari, aangezien de Zevenhuizensche IJsclub daar toen de Snertwandeltocht organiseerde. Toen ik nog maar net aan m’n 5km-route begonnen was, zag ik dat je bij natuurreservaat Koornmolengat een rondleiding kon krijgen.. en daar was ik spontaan dan maar bij een groep aangesloten. Ik had er geen spijt van hoor, want dit reservaat is normaal gesproken niet voor bezoekers toegankelijk.. dus je kreeg er dan een heel exclusief kijkje in best wel een heel mooi moerasveengebied hè..azev 24

Het hield alleen wel wat op, aangezien de gidse van dienst (met een grijs wollen petje op) nogal lang van stof was. Zo bleef ze een héle tijd stilstaan bij een bepaalde plant, het leek een soort van gras, maar dan hoog en lang en groeiend in bollen.. het verhaal van de gidse was voor mij eigenlijk lastig te verstaan, aangezien we als groep op een langgerekt vlonderpad stonden ( en zoals ik in het vorige postje over deze wandeling al liet zien: het was zaak dat je daar óp bleef!) en ik stond wat achteraan. Ik heb verstaan dat er aan elk blad onderaan een soort van knolletje gevormd wordt.. of dat betekent dat er uit elk blad dan ook een nieuwe plant kan ontstaan heb ik dan weer niét verstaan.. en helaas de náám van de plant ook niet. Ik verwachtte het wel te kunnen googelen, maar dat viel tegen.. we moeten het hier dus maar met de foto’s doen en wie weet, weet één van m’n lezers het?

azev 26Wat die ‘lianen’ die van de vele bomen afhingen waren, heb ik dan weer wél verstaan.. dat is hop! Ja ja.. hop als in ‘bier’ hehe. Het maakte dat de boel hier er nog wat ‘wilder’ uitzag vond ik..azev 27

azev 28En toen kwamen we dan bij een stukje moerasveen.. dat is een soort van mos op het water, dat van bovenaf steeds opnieuw aangroeit, maar aan de onderkant vormt het dan een steeds dikkere laag van dood materiaal, waar je, als de laag maar dik genoeg is, zelfs op kunt staan. De gidse liet zien, dat als je dan, op dat veen staand, wat op en neer hupt, je in het water náást het veen kringetjes ziet ontstaan.. ermee aantonend dat dat water gewoon onder die laag veen dus ook nog doorloopt..

Nu kwam de rondleiding dan toch tot een einde.. na nog een laatste wijde blik over de grootste plas hier (waar de zwanen nu waren)..azev 30

azev 31a.. ging het door weer een hek en stond ik weer op het modderige dijkje naast het fietspad, waar de 5km-route oorspronkelijk dus uitgezet was. Dat dijkje afkomen was nog wel een beetje eng, maar lukte toch zonder te vallen.. en ik begon m’n route weer verder te volgen. Naar rechts zag je achter wat struiken dat het hier echt platteland was, met veel akkers.
Naar links bleef je nog steeds het natuurreservaat zien.. er was die dag toevallig ook een onderhoudsdag.. dat wordt blijkbaar door vrijwilligers gedaan, die stevig bezig waren met de bomenzaag.. ik had daar eerder, bij de rondleiding, ook al tekenen van gezien..

Na een bocht in de weg ging de route verder langs het riviertje de Rotte.. m’n routeomschrijving liet me óp het dijkje er langs lopen.. maar ik zag dat vele wandelaars beneden op het fietspad bleven. Dáár heb ik het nooit zo op, met dat ene dove oortje van mij hoor ik die fietsers nooit aankomen, wat dan weleens tot spannende momenten leidt. Dus ik ging netjes op het smalle paadje bovenop het dijkje lopen hoor.. wél meer last van tegenliggers.. én de straffe wind over het water, maar ook veel mooiere uitzichten over dat water dus..azev 34

azev 35Er stonden aan dat paadje ook steeds weer infopanelen.. over het gebied hier en over de molenviergang waar we naar toe onderweg waren bijvoorbeeld..azev 37

azev 36Deze van Zevenhuizen (waarvan de molens dateren uit het begin van de 18e eeuw, de oudste is van 1722) blijkt niet meer de achterliggende polder droog te malen.. hij is al van 1953 buiten werking. Maar de molens zijn nog wel maalvaardig en zo af en toe worden ze nog eens in gang gezet. Een viergang is een serie van molens die het water van het laagste punt in de polder (daar staat de zogenaamde ondermolen) doormaalt naar de volgende molen, zo door naar de bovenmolen bij de rivier (of ander open water) die daar dan het overtollige water kan lozen. (als de polder juist te droog is, zal het wel andersom werken neem ik aan hehe). Die molenviergang was ik nu naar toe onderweg.. maar eerst genoot ik verder van de uitzichten over de Rotte hoor.. met een houten sluiscomplexje aan de overkant bijvoorbeeld..

azev 39Verderop op het dijkje stonden weer een paar midwinterhoornblazers..azev 40

.. en ik zoomde nog in op een paar jachtjes aan de overkant van het water, omdat ik daarachter een speciaal huisje zag.. juist ja, het onderstuk van ook weer een molen. Zulke huizen heb ik wel vaker gezien en ik vind het leuk, dat áls de molen niet behouden kan blijven, er dan toch nog zo’n nuttig gebruik van kan worden gemaakt..azev 41

Ik wandelde de blazers achterna op weg naar de bovenmolen, waar de rust zou zijn.. zoals te zien is was de tocht drukbezocht. Ik heb de website van de IJsclub eens opgezocht om te zien of er wat over op stond en jawel.. (en ik zat met m’n oren te klapperen toen ik het aantal las hoor.. wauw!) er bleken zo’n 1600 mensen te hebben meegewandeld..! Dat zijn er echt wel veel hoor, voor zo’n winterwandeltochtje!

azev 44En inderdaad.. bij de eerste molen die ik tegenkwam, zag ik van verre al de blauwe vanen van de organisatie staan.. de rust! Poeh.. even uit die wind te kunnen zou wel fijn zijn hoor.. en wat warms te drinken..!azev 45

azev 46a

Na nog een laatste infopaneel (die over de molenviergang gaven ook nog heel veel info over andere zaken uit vroeger en minder lang geleden tijden hier in de omgeving hoor) ging het het dijkje af en op die rust aan.. en die viel eigenlijk een beetje tegen om eerlijk te zijn. Maar met die rust en ook  het laatste stukje van de tocht vul ik nog een laatste postje over deze aparte wandeltocht!

azev 47

24 gedachten over “Óp naar de molenrust..

  1. Hoi Mizzke!
    Ze hebben een stukje folklore laten zien op die wandeltocht! Was wel de moeite denk ik!
    Wel veel wind op je wandelpaadje, maar een nog veel mooier uitzicht vanop de hoogte!
    Ik ben benieuwd naar je snert. 😀
    Groetjes!

    Like

  2. Die moerasgras dat vond ik wel mooi. Dat had ik nog nooit gezien, en dat het zo in een rond bolvormige groeit.

    Like

  3. Goede morgen Mizz. Die midwinterhoorn blazers horen die niet in een ander deel van Nederland thuis? Hier heb ik ze in ieder geval nog nooit in het wild gezien of gehoord, maar ja dat zegt ook niet alles natuurlijk.
    Een fijne zaterdag gewenst.

    Like

    1. Ja.. die zijn vooral in het oosten van het land actief tussen advent en driekoningen.. Twente en zo. Waarom ze ze híér op hadden laten draven weet ik niet, maar het was wél een bonus bij de wandeling.. heel sfeervol, dat geluid.

      Like

    1. Er schijnt in Aarlanderveen nog een werkende molenviergang te zijn heb ik gelezen.. da’s net ten oosten van Alphen aan de Rijn. Er zijn daar ook wandelroutes uitgezet.. vind ik wel een ideetje om te onthouden! 🙂

      Like

  4. leuk zo’n exclusief stukje natuur waar je even in mocht
    mooie molen!
    en dan nog midwinterhoornblazers, wat een naam, die mogen dan nooit in de zomer buiten 😉

    Like

  5. Zo’n kans om het natuurreservaat Koornmolengat te bezoeken moet je ook niet laten lopen.
    Mooie foto’s, zeker die van de mannen met de midwinterhoornen.
    Een mooie snert wandeling. Hans

    Like

    1. Nee.. hoewel ik in een opwelling meegegaan was met die rondleiding, was ik daar achteraf wél blij om hoor!
      Zou dat geen ‘hoorns’ zijn..? 😉

      Like

  6. Het lijkt mij een fikse en winderige wandeling hoor. maar het was wél een kans om mooie foto’s te maken, vooral van de molens. 1600 wandelaars, dat is nogal wat hè?

    Like

    1. Het was op dat dijkje wel flink winderig ja.. over het water van de ene kant, en over de akkers aan de andere kant.. niks dat die wind tegenhield hè! Ik had gelukkig m’n regenjas aan.. die heeft een capuchon en die hield m’n hoofd wel windvrij. Echt een lange tocht was het niet hoor.. dat viel wel mee.
      Ik lees meestal over hooguit 400-500 deelnemers, dus als ze er daar 1600 hadden is dat zeker nogal wat.

      Like

  7. Een heel aparte wandeltocht, lijkt me dit. Redelijk winderig, maar wel boeiend en interessant. Ik leer hier weer een en ander bij. Over een “molenviergang” en “midwinterhoornblazers”. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik denk dat je die alleen maar in Nederland kan zien.

    Like

    1. Heb er inmiddels over op wikipedia gelezen, over die midwinterhoornblazers en ik had wel gelijk dat het voornamelijk in het oosten van Nederland wel bekend is, maar ook net over de grens daar, in Duitsland dus.

      Like

  8. Dat (molen)huisje is heel speciaal, MizzD, aantrekkelijk om er in te gaan wonen…
    Je zag veel (natuur!)moois !
    Nog snert in ’t volgende logje ?
    Lie(f)s.

    Like

    1. Zag er in de buurt van Delft ook al eens eentje.. zo’n molenhuisje.. toch leuk dat dat nog nut heeft hè. zo’n halve molen.
      De snert was snert hahaha je leest er nog over ja.

      Geliked door 1 persoon

  9. Wel MizzD dat vind ik tof dat ze die de traditie van het midwinterhoornblazen in ere willen houden, maar hier heb ik er noch nooit van gehoord, kende dat wel, maar van uit de boekskes. Ik koop ieder maand “Landleven” wel als ik zie hoeveel oude ambachten in Nederland nog bestaan, en wat die nog kunnen maken, zou je zo spoorslag naar Friesland gaan wonen. En hier verdwijnt alles, zelfs zo’n tochten zoals U doet, als ze hier vijftig mensen samen krijgen zijn ze al blij! Mooi open landschap,en die molen…..

    Like

    1. Nee greta.. daar moet ik je toch corrigeren hoor.. ik heb de ervaring dat de wandeltochten in België juist veel beter bezocht worden dan in NL.. van tochten dáár lees ik veel vaker zulke deelnemersaantallen..! Hier mogen ze meestal al blij zijn als ze een paar honderd mensen kunnen trekken.. en vrijwilligers kunnen de wandelclubs helemaal niet meer krijgen dus de ene na de andere wandelvereniging houdt ermee op.. óf organiseren alleen nog tochten die erg populair zijn, zodat de inkomsten zodanig hoog zijn dat ze mensen kunnen betálen voor hand- en spandiensten die zo’n tocht organiseren nu eenmaal vereisen.. triest.

      Midwinterhoornblazers had ikzelf ook nog nooit in het echt gezien hoor.. is volgens mij meer een fenomeen uit het oosten van het land.

      Friesland in het noorden is dan wel een bijzonder stukje van dit land hoor.. met hun eigen taal en sporten (fierljeppen en kaatsen bijv.) en tradities (kievitseieren zoeken) en al!

      Like

      1. Ja MizzD U kan dat weten je hebt een wandelgids, maar gelukkig toch wel dus. Het zal ook van streek tot streek afhangen, wel zijn er hier in bijna ieder dorp visclubs,en vooral wielertoeristenclubs, die er elke zondagvoormiddag op uit trekt om een toertocht te rijden door het hele Vlaamse landschap. Lijken wel wielrenners aan hun snelheid te zien, geef mij maar dan je wandeltochten, steek je altijd iets van op, mooie landschappen. Zeker blijven doen MizzD zo lang je kan!

        Like

        1. Ah ja.. ik denk dat je die fietsclubs wel meer in België ziet.. dat valt mij in de Ardennen ook altijd op, al die amateurs die koersen in mooie weekends! Visclubs.. tjaa.. mijn pa is er heel lang lid van geweest, maar nu al zó lang niet meer, dat ik niet weet of dat nog heel erg leeft in NL. 🙂

          Like

    1. Nou, dat weet ik niet.. het was volgens mij pas de tweede keer dat deze tocht georganiseerd werd, ik deed ‘m zelf pas voor de eerste keer (omdat ik las dat je langs die molens zou komen).. maar eerlijk? ik denk niet dat ik ‘m nog eens doe.. daarvoor vielen er wat dingetjes toch wel teveel tegen. Maar dat schrijf ik in dat laatste postje nog.
      Of bedoel je dat de organisátie tevreden zal zijn? ja.. dat ongetwijfeld! 😉

      Like

Reacties zijn gesloten.