Lang niet gezien!

hel 00aZo, nou klaar hoor met het gerijm hehe.. kost teveel tijd, want je moet erbij nadenken hè.. gewoon schrijven gaat veel sneller! 🙂 Hoewel.. nu ook even niet, want ik heb het ook zitten.. keelpijn, loopneus, doorlopend niezen.. ik hou me op de been met paracetamol, want als het éven kan, wil ik wel die hond elke dag nog even uit gaan laten. Scheelt een hoop gedoe als vriendlief daar niet voor naar huis hoef te komen hè. En het lúkt zeker nog wel hoor.. heb volgens mij niet de griep, dat zou erger zijn. Nu was het gisteren wel aardig weer, met alleen een behoorlijk harde wind. Vandaag is het lou-loene-met-de-klep-dicht, zoals mijn moeder iets dat waardeloos was noemde hahaha!hel 00
Het weekend schijnt ook niet veel bijzonders te worden, dus ben ik blij dat vriendlief dán sowieso altijd Jaxon uitlaat. Vooral de zondag zal flink nat en winderig zijn brrr.. hoe anders was dat vorige week! Tóén was het zúlk mooi weer (met wél wat dramatische wolken zo af en aan, maar niks dreigends), dat we besloten nog eens een mooi vestingstadje te gaan bekijken. We zochten het dit keer niet zo ver van huis als Naarden was.. het werd Hellevoetsluis. Al eerder geweest hoor.. héél lang geleden met m’n ouders eens mee, toen er een grote jaarmarkt was. En ook weleens in het begin van onze verkeringstijd, toen we met mijn kleine broertje het Brandweermuseum hebben bezocht.
De laatste keer was nog niet zó lang geleden.. toen we eens gingen barbecue-en bij een (nu ex-)collega van vriendlief en hij en zijn vriendin ons de vesting lieten zien middels een leuk wandelingetje voor het eten. De foto’s van dié keer ben ik echter kwijtgeraakt hel 00btijdens een pc-crash.. daarna hebben we daar maatregelen voor getroffen, dat dat niet meer kan gebeuren, maar ja.. ik was dus al een paar mapjes kwijt toen hè! Nu gingen we de foto’s dus maar eens overnieuw maken.. het was net zulk mooi weer als toendertijd.. alleen wat minder warm natuurlijk hehe. We reden met de auto meteen de vesting in.. er was daar, aan de haven, die Museumhaven genoemd wordt, omdat er diverse interessante schepen aangemeerd liggen, enorm veel parkeerruimte.. en allemaal gratis!
Omdat Jaxon, die mij naar de kade zag lopen en zich realiseerde dat daarachter in de diepte water was, bij het uit de auto springen meteen al bibberende knietjes had en vriendlief hem achter de auto vandaan moest trekken, wat even duurde, kiekte ik ondertussen alvast die haven dus maar.. leuk, die gekleurde ‘huisjes’ daar aan de overkant hè..hel 01

Aangemeerd lagen er onder andere het lichtschip de Noordhinder..hel 02

Dit lichtschip werd in 1963 bij scheepswerf De Waal in Zaltbommel gebouwd. Een lichtschip werkte als een vuurtoren, maar dan midden op zee.. om schepen te hel 03awaarschuwen voor ondiepten. De Noordhinder heeft altijd midden op de Noordzee (bij een ondiepte die ook ‘Noord Hinder’ heette) ter hoogte van Walcheren, gelegen.. in het begin volledig bemand. In 1981 werd het schip grondig gerenoveerd en vernieuwd, waarna de apparatuur radiografisch vanaf de wal bewaakt kon worden.. de bemanning werd toen overbodig. In 1994 is het uit de dienst genomen en vervangen door een grote boei.. het werd afgemeerd in Hellevoetsluis. Omdat het het laatste lichtschip is dat in Nederland gebouwd werd, is het voor de geschiedenis van de scheepvaart belangrijk het te behouden. En nu ligt het dus kop aan kont in deze Hellevoetsluizer haven met het veel oudere ramtorenschip de Buffel, dat járen hier in Rotterdam in de Leuvenhaven, hel 03bnabij het Maritiem Museum, afgemeerd lag, maar Rotterdam had het zo broodnodige geld voor het onderhoud van dit museumschip niet meer over. Dit schip, dat in 1869 gebouwd werd in Schotland en tot aan 1896 door de Koninklijke Nederlandse Marine gebruikt werd voor de verdediging van de Nederlandse kustwateren, werd in dat laatste jaar omgebouwd tot opleidingsschip voor marinepersoneel. Tot 1920 heeft de Buffel in Hellevoetsluis dienst gedaan en daarna heeft het nog vele thuishavens gekend. Tot dat het door de marine aan Rotterdam geschonken werd, dat het schip prachtig opgeknapt heeft en daarna hebben vele Rotterdamse schoolkinderen het museumschip tijdens schoolreisjes bezocht. Tót aan 2013 dus.. toen is het door liefhebbers weer teruggehaald naar Hellevoetsluis en daar ligt het nu dan te pronken aan de Koningskade en is het ook weer als museum te bezoeken..hel 04

hel 05

Jaxon had ondertussen een vriendje ontdekt en was z’n angst voor het onbekende ineens kwijt hehe..hel 06

.. en ik wandelde even over het grasveld terug naar de poort, waardoor wij de vesting binnengereden waren, de Brielse poort geheten.. met daarbij een prachtig Poortwachtershuisje..

Die Brielse poort, daar is niet veel meer van over hè.. in 1774 werd hier voor het eerst een brug over de vestinggracht aangelegd, die toen nog een beweegbaar middengedeelte had.. en de poort was toen een overdekte van wel 11 meter lang. In 1850 werd het al een open poort. Het Poortwachtershuisje stond eerst aan de andere kant van de weg, maar daar kon het niet blijven staan, omdat het in de weg stond voor de te bouwen muur rondom het droogdok-complex.. dus is het steen voor steen afgebroken en een eindje verder weer opgebouwd..hel 08

Toen ik terug liep over het gras, zag ik dat vriendlief en Jaxon inmiddels het wandelpaadje op de groene vestingwal op aan het gaan waren.. ik ging ze volgen, maar kiekte nog wel eerst even de enorme ankers die daar lagen.. eentje leek de Buffel vast te houden hehe..

hel 10

Terug kijkend zie je die brug over de vestinggracht..hel 11

.. en naar links kijkend kijk je over de binnenhaven uit.. ik ontwaarde de molen al, daar zouden we later vlak langs komen..hel 12

Hierna passeerden we dus het droogdok-complex.. het Droogdok Jan Blanken, genoemd naar de ontwerper ervan, de voor Hellevoetsluis heel belangrijke latere Inspecteur-generaal van de Waterstaat, die hier zijn loopbaan begon. In 1787 stelt deze Jan Blanken voor de marinehaven binnen de vesting te moderniseren.. het droogdok was het meest innovatieve deel van deze werken. Het voert te ver om hier het hele technische verhaal uit de doeken te doen.. ik denk dat belangstellenden dat allemaal wel kunnen vinden op Wikipedia of zo hè! Het was trouwens wél heel lastig foto’s te maken van het complex.. het hek errond stond op een flinke afstand..hel 13

hel 14Ik kon wél hier het gedicht over deze bezienswaardigheid (in een aparte opstelling, waarvan we er vele tegen kwamen op onze wandeling) van het stadje goed op de foto zetten.. had die bij de Brielse poort ook gekiekt, maar omdat dáár geen lucht (dus licht) achter was, is het niet goed te lezen.. déze wel..hel 15

Ik vond thuis op internet dat die gedichten bij elkaar een kunstwerk vormen, dat ‘Bladzijden uit het verleden’ heet, gemaakt door Hans Lemmen en in 1996 her en der in Hellevoetsluis geplaatst.
We gingen de wal weer op.. achter het droogdok langs. Dit stuk van de vesting heet het Hollands Bolwerk (1880) en hier staat een zogenaamde ‘dubbel-remise’ .. dit was een onderkomen en schuilplaats voor manschappen. Het is gemaakt van ‘brikkenbeton’.. dit bestaat uit brokken steen en specie..

hel 17

hel 18Doorwandelend kregen we een mooi zicht op dit bolwerk, dat als een punt in het water uitsteekt hè..hel 19

hel 20

De nieuwbouw die hier vlak achter de wal gebouwd is, is vrij donker van steen.. het doet dan ook een klein beetje aan een vestingmuur denken.. dat zal wellicht de bedoeling geweest zijn? De mensen die er wonen hebben in ieder geval een prachtig uitzicht denk ik!

Een enkele remise op het Konings Bolwerk uit 1881..hel 22

hel 23.. waarna we om de hoek van die hoogbouw daar wandelden en nog een veel weidser uitzicht over de gracht kregen. Wél een beetje tegen de zon in, maar dat mocht de pret niet drukken vond ik hoor..

hel 25

hel 26Over inhammen in de wal waren loopbruggen gemaakt.. dat was eventjes niet zo naar Jaxons zin hehe, wat maakte dat ik m’n jongens even ingehaald had, maar gelukkig begreep die hond toch algauw dat er niks engs aan de hand was en liep ie braaf mee met de baas..

hel 28a

Op de moderne woningen aan onze linkerhand (dit is de achterkant van die felgekleurde ‘huisjes’ die we vanaf de Koningskade zagen hè!) hel 28bontdekte ik nog weer een kunstwerk.. het heet (zoals te verwachten viel hehe) ‘Matroos met kijker’ en is van de hand van Gunnar Daan, die het in 2006 maakte van plaatstaal.
Maar méér oog nog dan voor die matroos had ik nu wel voor die mooie molen daar ginder.. ik wist nog van die vorige keer dat we in Hellevoetsluis waren (voor die barbecue hè) dat ie er stond.. een molen vergeet ik net zo snel en al helemaal niet als je er zo dicht bij kunt komen..

hel 29Net ervóór (da’s waar vriendlief naar kijkt op de foto hierboven) was er in de bebouwing een opening gelaten.. en wel om een speciale reden.. er staat daar nog een klein stukje van de oude werfmuur (van rond de militaire haven en het droogdok) en dat heeft men willen bewaren.. ik vind dat soort dingen dus echt fantastisch..hel 30

Ook het gedichtenkunstwerk over korenmolen De Hoop was goed te lezen vind ik..hel 31

Deze stellingmolen stond origineel op de plek waar nu het droogdok is, in archiefstukken spreekt men al in 1663 over een korenmolen op die plek.. op een kaart die door Jan Blanken werd vervaardigd, staat ie ook nog daar ingetekend. In 1801 is er een nieuwe molen op de húidige plaats gebouwd.. deze was breder en hoger dan de oude molen en werd tot 1975 commercieel geëxploiteerd.

In een volgend postje wandelen we verder over de fortificaties.. yep, er komt nog veel meer! Fijn weekend!

hel 32

Advertenties

27 gedachten over “Lang niet gezien!

 1. Heel wat mooie dingen te zien, daar in Hellevoetsluis. Die vestingsstadjes zijn toch telkens heel attractief. Ik wist niet dat er daar zoveel van waren in Nederland. Water en molens hebben jullie natuurlijk in overvloed.
  Een heerlijke wandeling MizzD !

  Like

  1. Door dat water zíjn er zoveel vestingstadjes natuurlijk.. de meeste aanvallers kwamen over dat water.. alleen maar handig om dan rond je stad zo’n verdedigingswerk aan te leggen dan.

   Like

 2. De titel is voor mij wel toepasselijk.
  Maar zelf ben je ook niet helemaal fit, hoop dat je er sneller dan ik vanaf bent.
  Hellevoetsluis is een leuke stad, maar Jaxon en water is toch lastig om te verbinden.
  mooie schepen, altijd leuk om te bezoeken, als het kan.
  Molen de Hoop is een mooie stenen molen. Hans

  ot, Zondag bij mij het volgende logje.
  Zal je bemoedigende muziek meenemen in de nieuwe show 🙂
  Nog heel hartelijk dank voor de reacties, bemoediging en ondersteuning.

  Like

  1. Ja, dat hoop (en denk) ik zeker ook hoor Hans.. maar het is bij mij ook geen griep.. én ik ben niet zo ongelukkig gevallen als jij.. dat zal schelen hè!
   Jaxon moet zich gewoon een beetje vermannen.. dan komt het helemaal goed hè! Er kwam nog een veel langere echte brug (ga ik nog laten zien).. toen dachten we écht even dat vriendlief ‘m erover zou moeten dragen hoor! Maar uiteindelijk liep ie tóch braaf zélf.

   Ot.. gewoon doen wat je aankan hè.. ik post ook niet meer elke dag.
   Ik zou het erg grappig vinden als je nummers van die playlists mee zou nemen hahahahaa!

   Like

 3. Dat lijkt me ook een mooie uitstap zo eens naar Hellevoetsluis. Veel beterschap nog want ik weet wat het is want ik heb het ook zitten. De schuld van Piggy, die heeft het mee naar huis genomen van de schoolkinderen.

  Like

  1. Ah ja.. als je in contact komt met schoolkinderen, dan krijg je het geheid ook.. daar kan Piggy niks aan doen natuurlijk hehe. Jij ook beterschap dan maar hè! 🙂

   Like

 4. Ik ben weg van dat poortwachtershuisje! Niet te geloven dat dat steen voor steen verplaatst is. En dat gat in de moderne bebouwing om het oude in tact te laten, vind ik ook geweldig.

  Like

  1. Ongelofelijk bijna hè, maar zo stond het toch in de info die ik had hoor! En het werd/wordt natuurlijk vaker gedaan, gebouwen steen voor steen afbreken en weer opbouwen.
   Vind het echt super als ze zoiets willen bewaren en het nog niet zo eenvoudig is om te doen.. bonuspunten wat mij betreft voor de gemeenteraad van Hellevoetsluis die dat bedacht hoor!

   Like

 5. heel wat te zien daar aan het water Mizzd..

  en aan die molen zou ik ook niet voorbijgaan

  geen Noordhinder bij ons, maar in Zeebrugge kan men wel het lichtschip de Westhinder bewonderen..

  prettig dag

  Like

  1. Ah ja.. er hing me zoiets bij van op jouw blog.. maar de Wésthinder dus! die heeft dan vast bij een ondiepte gelegen die ook West Hinder heette.. en dus ten westen van dat Noord Hinder was! grappig!

   Like

 6. Hellevoetsluis al van gehoord, maar nooit gezien. Goed idee daar eens over te schrijven zo leren we dat ook kennen. Weet jij wie moest hij nog in leven zijn naar Naarden wilde komen wonen?Had zelf al een woning in optie? Een zanger, en niet zomaar de eerste de beste, hij vond dat vestingstadje zo tof! Allez ik volg je, ben benieuwd

  Like

  1. Geen flauw idee.. er zit een Naarden veel ‘kouwe kak’ zoals mijn moeder dat noemde.. dus het kan iedereen zijn hehe. Marco Borsato’s vrouw is er geboren weet ik toevallig.. maar hij leeft nog! 😉

   Like

     1. ik kende al ‘van toen hij nog leefde dat, maar het is de waarheid! Neen noch in geen duizend jaar MizzD kan je dat raden.

      Like

 7. Je hebt weer een hoop moois en interessants gefotografeerd hoor, de gekleurde ‘huisjes zijn een echte blikvangers. Ik moet toch maar eens een bezoekje aan Hellevoetsluis plannen van de zomer. Beterschap gewenst mizzD!

  Like

  1. Ja, die nieuwbouw daar vind ik echt tof gedaan.. zulke gekleurde ‘huisjes’ zie je vaker aan havens in het buitenland.. ik zag er zo in Engeland bijvoorbeeld. Staat vrolijk vind ik.

   Like

 8. Als ik al de vestingsstadjes die jullie bezocht hebben heb ik er nog heel wat te gaan. Maar door jouw verslag “zie” ik ze toch ook een beetje.
  Hier is het weer de laatste drie dagen ook weer niet veel, buien en buitjes.

  Like

  1. Er zijn zóóó veel vestingstadjes en – steden.. die krijg ik ook nooit meer allemaal te zien hoor. Maar er zijn er niet zo heel veel meer met van die vestingwerken.. en dáár heb ik er inderdaad wel de nodige van gezien.. zelfs Rocroi in Noord-Frankrijk hehe,
   Ik zag het op WeerOnline.. maar het is wel een betere temperatuur bij jullie hoor!

   Like

 9. Hellevoetsluis is hier ook niet zo ver vandaan. Nou ja, 5 kwartier ongeveer dus dat is nog steeds de moeite. Maar er zomaar naar toe rijden om er rond te lopen hebben we nog niet gedaan.
  Gister was het echt super weer. Zeker voor mij omdat ik veel buiten bezig ben.
  Laten we hopen voor je dat je weer snel van je verkoudheid af bent en dat je je loopneus snel weer te pakken heeft. Of is die niet zo snel? 😛
  DIe molen is toch een plaatje hè. Maar ja, ik heb iets met molens. En met vuurtorens.

  Like

  1. Er is genoeg te doen hoor.. je kunt die schepen bezoeken en dat Brandweermuseum was zoveel jaar geleden al leuk, maar is tegenwoordig véél groter.. er mogen alleen helaas geen honden in. De stadswandeling die ik op internet vond, was 3,7km lang.. dat heb je zó gedaan natuurlijk, al sta je hier wel veel te kijken en te lezen, want er is dus veel te zien.
   Die loopneus mag van mij rennen zo hard ie wil.. ik ga er niet achteraan! 🙂
   Ik zie ook graag molens.. én vuurtorens.. én watertorens haha.. misschien heeft het met de hoogte te maken.. m’n vriend is ook 2 meter en die zie ik het allerliefste! 😛

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.