Biberen..

aro 25aWe waren dus op wandel in het Voornse duin, rondom de ‘Heemtuin Tenellaplas’.. vriendlief, Jaxon en ik hadden die zondag de 24e februari de prachtige plas zélf al langs gewandeld.. nu waren we wat meer het duingebied aan het verkennen. Waar we meteen al op de Galloway runderen, die hier los rondlopen, stuitten. Ze lagen op een flinke afstand zalig in dat lekkere zonnetje te maffen. Eerst hielden ze ons (en dan Jaxon vooral) nog wel een beetje in de gaten, maar algauw ging zelfs de grootste helemaal plat..aro 26

.. maar toen  waren wij dus ook alweer aan het verder lopen. Jaxon wees me hier..aro 27

.. eventjes op een oude boomstronk waar nog mooie elfenbankjes op groeiden hehe.. die weet wel wat de vrouw leuk vindt om te zien hè..aro 28

aro 29aro 30aNa de laatste zandheuvel was ook weer een vennetje.. waarna we een fietspad overstaken en een wat bossiger stukje in gingen. Op dit pad zagen we ooit een ree staan, dat daarna snel tussen de struiken verdween. We waren toen wel eens een keertje heel vroeg gegaan.. nu later op de dag lopen er zóveel wandelaars rond daar, dat die beestjes het wel uit hun hoofd laten tevoorschijn te komen hehe. Maar wat er nog meer verscholen ligt hier in de duinen zijn de bunkers, zo af en toe zie je er een stukje van onder het zand uit piepen..aro 31

aro 32aDeze bunkers stammen uit WO II en waren een deel van de Atlantikwal. Ze werden in rap tempo gebouwd door de Duitsers, in het kader van Operation Todt, genoemd naar de ontwerper Frits Todt, die overigens ook verantwoordelijk is voor de autobahnen in Duitsland. De meeste zijn inmiddels opgeblazen.. een enkele ligt nog onder het zand. Eén, een belangrijke, want: ooit een radarcontrolecentrum van de Duitse Luftwaffe , is de aro 32bBiberbunker, die is nog wel intact. Deze wordt als een soort van museum opengehouden, in het voorjaar en de zomer worden er zelfs begeleide rondleidingen in gehouden, voor meer info daarover verwijs ik graag naar hun website (*klik).
Vorige keer zijn we langs die bunker gelopen.. dat zouden we dit keer niet doen hoor. Ik genoot meer van de prachtige bomen die in dit stukje bos staan.. deze deed me denken aan een oud muziekinstrument.. de lier, een soort van harp is dat die ze bij de oude Grieken al gebruikten..aro 33

De naaldbomen hier zijn echte zeedennen, die komen niet zo heel veel voor in dit landje. Maar er staan dus nog veel meer echt kolossale bomen die ik wel een fotootje waard vond hehe..aro 34

aro 36Het werd een klein stukje weer wat meer open, het landschap.. en we zagen wat roods opduiken. Daken van wat oude gebouwtjes en de ‘wormpjes’ van een hazelaar, die ikzelf alleen nog maar in het geel gezien had..

aro 38aNu passeerden we weer wat grasduinen.. hier zagen we vorig jaar wat van die witte IJslandse pony’s, ik maakte er toen met een haiku nog een grapje over, dat het net eenhoorns waren, maar dan zonder hoorn hehe. Helaas, die schattige dieren lieten zich dit keer niet zien.. dus we wandelden gewoon maar verder hè, langs een flinke berg schelpjes die ongetwijfeld op de paden aro 40auitgespreid moest gaan worden. Heb nog wel eventjes goed ernaar gekeken hoor.. zag ooit hier in het park ook zo’n berg schelpen liggen die voor de paden bestemd was en toen vond ik er een antiek stenen pijpenkopje in.. in de vorm van een gezichtje. Dit keer niks bijzonders jammer genoeg hehe.. alleen maar mooie schelpjes.
Ook bij het volgende duinvennetje, waar we óók weleens pony’s gezien hadden, geen spoor dit keer.. aro 39

..dus ging het hierna eventjes weer het bos in, waar we duidelijker sporen van die bunkers onder de duinen zagen.. hoop alleen wel niet dat dat gat dat ik daar zag echt open was.. lijkt me gevaarlijk voor kindjes die erin willen kijken.. brrr!

Nu wandelden we tussen de majestueuze dennen verder, op weg naar het hek om het begrazingsgebied eventjes te gaan verlaten. Maar het laatste stukje van onze wandeling bewaar ik weer voor een volgend postje.

aro 42

 

Advertenties

17 gedachten over “Biberen..

 1. Interessante wandeling MizzD. Interessante website ook. Ze hebber er ook nood aan vrijwilligers. Als het niet zo ver was om met m’n fietsje naartoe te rijden, gaf ik me op. 🙂

  Like

  1. Tja.. welk museum zit tegenwoordig níét te springen om vrijwilligers hè.. ze worden zó gekort door de overheden, als ze willen blijven bestaan komt het toch vooral op vrijwilligers aan. (iets wat ik persoonlijk wel heel erg belachelijk vind, werk behoort betaald te worden vind ik, maar ja.. het kan meestal niet anders)

   Like

 2. Prachtig natuurgebied maar ik vraag me af hoe het komt dat er een huis staat want ik dacht dat daar normaal niet gebouwd mag worden? Maar wel fijn als je daar woont zo in de natuur.

  Like

  1. Geen flauw idee wíé er woont.. misschien zijn het allemaal gebouwen van de boswachterij of zo. Óf ze stonden er al voor de boel tot een natuurgebied gemaakt werd.. echt geen flauw idee.

   Like

 3. Goeiemorgen, Hier in Zeeland hebben we ook nog de nodige bunkers staan. Noem je dat zo, staan? Anyway, altijd interessant om te zien. Duinen hebben we hier ook en vooral op Schouwen is het de moeite vanwege het bos wat er aan vast zit.
  grappig dat gat. In heel wat films loopt het nooit echt super af als men in zo’n gat verdwijnt 😆

  Like

  1. Denk het wel.. dat ze er staan.. wat zou het anders moeten zijn.. liggen? 🙂
   We gingen met onze eerste hond ook geregeld naar Burgh-Haamstede om te wandelen.. die is nog eens kwijt geraakt in dat bos daar.. maar hij ‘vond’ er ook eens twee reeën hahaha.. kwam ie ineens het bos uit met twee van de bange beestjes voor ‘m uit.. die hond had zowat draaiende ogen van de spanning.. meteen maar weer aan de lijn dus hahaha! Het was wel buiten het seizoen hoor.. we houden ons altijd aan wat er de borden staat.
   Maar Schouwen is voor ons net een klein eindje te ver.. dan ben je langer onderweg dan dat je wandelt zowat.

   Ik neem toch aan dat er zand in dat gat zat, maar dat kon je vanaf het pad niet zien hehe. Ik was al blij dat Jax aan de lijn moest.. die is wel zo nieuwsgierig om in zo’n gat te gaan kijken.. stel je toch voor dat ie er in kan verdwijnen..!

   Liked by 1 persoon

 4. Goede morgen Mizz. Hier in de duinen zijn de meeste bunkers ook opgeblazen maar enkele zijn er nog steeds, waarschijnlijk verstevigen die de duinen , zodat ze daarom mogen blijven.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

  Like

  1. Heb niet kunnen vinden waarom er nog staan.. waarschijnlijk zijn ze ingestort en zitten ze toch helemaal vol met zand en was het niet gevaarlijk meer?

   Like

  1. Ah dus jij ziet het er ook in!
   Neeee.. die bloemetjes nam ik expres van achteren op de foto.. met het zonlicht erdoor, waar ze hun kopjes naartoe gedraaid hadden! 😉

   Liked by 1 persoon

 5. Galloway runderen zijn mooie beesten, maar afstand houden is verstandig.
  De Atlantikwall vind je vaak nog terug langs de kust en ook vele nieuwsgierige.
  Mooie woning zo in de duinen. Hans

  Like

   1. Dat weet ik nog van de heide waar we vaak wandelde, er waren mensen die het risico namen en dan met de brokken kwamen te zitten.

    @ dat is een voordeel van koningsdag, er worden zaken opgeknapt.

    Like

Reacties zijn gesloten.