Door het geel..

atri 00aWe waren dus in Trier, vriendlief, Jaxon en ik.. op weg van de ene camping in Duitsland ( die nogal tegengevallen was) naar een andere in Frankrijk (waar we nog niet van wisten hoe ie zou zijn). En op weg daarheen kwamen we dus heel dicht langs Trier en die stad wilden we weleens eventjes bekijken. Het viel niet tegen, om maar eens een understatement te gebruiken.. atri 00bhet was er echt fantastisch voor iemand zoals ik die heel erg van prachtige gevels houdt! We waren op een groot plein uitgekomen (waar ik ogen te kort had).. de Hauptmarkt, zoals op een plattegrondje te lezen was. En daar vandaan liep een brede wandelboulevard, waar ik nog heel veel moois zag, onder andere onze bekende heilige Nicolaas, in een nisje van een gevel, naar toch wel ongeveer het bekendste monument van de stad toe.. de Porta Nigra..

Deze Romeinse poort, die ooit deel uitmaakte van de stadsmuren rondom de oude (Romeinse) stad Augusta Treverorum, werd ongeveer in het jaar 170 gebouwd. Van dit soort héle oude dingen zijn natuurlijk geen papieren bewijzen van wanneer het gebouwd werd.. men heeft dit dendrochronologisch (dmv. de jaarringen o.a.) vast kunnen stellen door het houtwerk in de poort aan wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen. Het gebouw werd van zandstenen blokken gebouwd.. die werden door vervuiling in de loop der tijd zwart, wat de poort in de Middeleeuwen de bijnaam ‘porta nigra’ opleverde, dat gewoon ‘zwarte poort’ betekent. Die blokken zaten aan elkaar met ijzeren pinnen, maar die zijn er in de Middeleeuwen al vanaf gestolen, toen het ijzer even heel erg kostbaar was.. beetje zoals de huidige koper- en bronsdieven nú doen hè.

Terwijl Jaxon vriendjes werd met een Duits hondje, bekeek ik het gebouw even van binnen uit..atri 02

atri 03Erachter stond een kleine maquette-uitvoering ervan in brons.. het moest natuurlijk wel weer beklad worden door de één of andere nitwit..

atri 05Enfin.. vond het leuk dat bekende gebouw nu ook eens met eigen ogen te hebben mogen aanschouwen. Maar er was nog veel meer te zien daar in Trier.. en ik zag meteen al een prachtig gevelbeeld op een rij panden links van de poort..

Maar we hadden nog steeds geen koffie gehad en dit moest toch onze koffiepauze worden hè, dus kuierden we het centrum weer terug in, op zoek naar een leuk koffieadresje waar ook Jaxon welkom zou zijn. We volgden algauw de bordjes naar dit zaakje, de ‘Suite au Chocolat’.. géén slechte keuze.. zalige espresso en heel vriendelijke bediening, die ook Jaxon voorzagen van wat te drinken..atri 08

Het zaakje zat een beetje aan het einde van een zijstraatje van de Hauptmarkt.. en we liepen het centrum dus eigenlijk eventjes uit, toen we ná de koffie weer verder wandelden. Zodoende kwamen we met een kleine omweg, waarbij ik nog een  mooie poort zag..

.. tóch nog uit bij wat we nog niét zagen.. de Dom van Trier, ook Dom St. Peter genoemd.. de kathedraal van de stad, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse ‘basilica’ uit 326 en tevens de oudste bisschopskerk van Duitsland.. en de meteen daarnaast staande Onze-Lieve-Vrouwekerk, één van de oudste gotische kerken van Duitsland. Aan het pleintje waar deze kerk aan staat, stonden nog meer indrukwekkende gebouwen.. en in eentje was een trouwerij gaande. We kregen het hele trouwgezelschap dat moest poseren voor een foto aan het lachen, omdat Jaxon daar dat mooie pleintje, bij één van de boompjes om precies te zijn, uitkoos als zijn wc.. ja hoor.. een grote boodschap, precies daar..! Gelukkig hadden we natúúrlijk zakjes bij ons om het op te ruimen hehe..

atri 12

Hierna ging ik die kerken eens even goed bekijken en fotograferen..

atri 14

Vooral het westportaal  van de (rechtsstaande) gotische kerk was rijkelijk gedecoreerd met beelden.. het deed me aan een andere kathedraal denken en ik vond op Wikipedia dat het veel lijkt op die van Reims.. en ja.. die zag ik ook ooit.. dus wellicht was het dát waaraan ik moest denken? Wél heel erg mooi in ieder geval..

atri 16

Ook de gebouwen rondom de kerk vond ik een fotootje waard..

atri 18

Ondertussen stond vriendlief geduldig te wachten.. ik besloot de kerk maar niet in te gaan, je moet geduld nooit op de proef stellen natuurlijk he hahahaa! We wandelden terug naar de Grote Markt, en op het pand op het hoekje van het plein bij de kathedraal zag ik nog een opmerkelijke versiering, allerlei plaatjes leken het wel, maar wat het preciés was weet ik niet..atri 19

Onderweg zag ik natuurlijk nog van álles.. van schitterend bewerkte deuren tot ook hier nog een ezelsbeeldje..?..

Op de Hauptmarkt terug..atri 21

.. wilden we éigenlijk bij de ‘schnell-imbiss’ die we daar gezien hadden nog een snelle snack kopen voor straks in de auto, maar de rij ervoor stond zowat tot aan de Porta Nigra..! Ook bij een kraampje waar je een glaasje witte wijn kon kopen was het zelfs druk..! atri 22

Maar dát gingen wij toch al niet kopen hoor.. we moesten nog een flink stukje rijden hè.. dus we gingen dan maar weer eens op de parkeergarage aan. Maar niét voordat ik het leuke kleine reclame-autootje en het uithangbord van het speelgoedmuseum had vastgelegd hehe..atri 23

atri 24.. en terug in die parkeergarage maakten we beiden ook nog even gebruik van de prachtige superschone openbare toiletten daar.. dat moet je die Duitsers wel nageven.. atri 25aschóón is het er overal wél hè..! en deze wc was nog gratis ook..!

Nu begon dan het grootste gedeelte van de reis.. en bij dit beeld bij een verkeerslicht ging het eigenlijk al fout.. de navigatie zei rechtsaf.. maar op de borden hier stond linksaf voor Luxemburg.. we kozen voor de borden.. stom. Achteraf denken we dat ze het lánd bedoelden, terwijl wij de stád dachten. In ieder geval.. atri 25bnadat we de Rijn voor de laatste keer overgestoken waren, ging het over niet al te grote slingerwegen inderdaad het lánd Luxemburg in. En om de ergernis compleet te maken, kwamen we ook nog achter een bijzonder traag rijdend vrachtwagentje te hangen.. niet in te halen op die kronkelwegen en hij was atri 25cook niet genegen even opzij te gaan bij parkeerhaventjes.. dus sjokten we er maar achteraan. Nooit leuk, maar al helemáál niet als je graag een beetje op wilde schieten hè, omdat je vóór het donker je tentje nog op wil gaan zetten..! Nou ja.. het was niet anders.. we genoten dan maar van dingetjes die we onderweg nog zagen.. zoals kleurrijke muurschilderingen en een bijzondere moderne witte toren, waarvan we niet weten wat de functie ervan was, maar ik vond ‘m wel wat hebben.. atri 26

Gelukkig konden we in Luxemburg zelf algauw een rijksweg op en doorrijden.. óp naar Frankrijk. En daar, maar ook in Duitsland en Luxemburg al hoor, zagen we vanuit de auto alsmaar die prachtige gele koolzaadvelden.. echt wauwww.. als je die uitgestrekte knalgele vlaktes ziet. Ik probeerde ze af en toe vast te leggen, maar dat was moeilijk hoor..

atri 28

.. maar als er dan ook nog een molentje aan de horizon te zien valt, ja, dan probeer je het tóch weer hè hahahahaa..atri 29

atri 30a( die wolkenluchten waren ook de moeite..!) De reis zat verder heel goed mee en algauw kwamen we aan in het plaatsje Vermenton, waarvan vriendlief op internet had gelezen dat er een ‘municipal’ (gemeentecamping) was, naast een park. Dat was er inderdaad en het zag er heel mooi uit. De man in de receptie was bijzonder vriendelijk en zei dat we mochten gaan staan waar we wilden.. aan de kant van de rivier had je ’s avonds zon (en ’s nachts atri 30bmuggen hehe) en aan de kant van de sportvelden had je ochtendzon. We kozen daarvoor.. ’s morgens willen we altijd graag in het zonnetje ontbijten.. vooral als de temperaturen dan nog niet zo hoog zijn. Toen de tent stond, gingen we eerst even naar het plaatsje om wat te gaan eten.. er zou volgens de campingbeheerder een pizzeria open zijn.. en dat was ook zo. De zaak leek meer op een snackbar dan op een echte pizzeria, maar de pizza’s smaakten er niet minder om.. we hadden best trek.. het laatste dat we gegeten hadden was het croissantje en broodje bij de Duitse bakker die ochtend..!

En natúúrlijk proostten we op de goed verlopen reis en op het feit dat we toch nog niet naar huis hadden hoeven gaan hehe. In een volgend postje laat ik Vermenton aan jullie zien.. en wat we verder nog zijn gaan bekijken hè! 😉

atri 31

16 gedachten over “Door het geel..

 1. Trier de oudste stad van Duitsland beweert men

  heel wat fraaie gebouwen , een stop meer dan waard

  navigatieproblemen,altijd vervelend..

  knappe kopfoto heb je er bij geplaatst

  groeten

  Like

  1. Die kopfoto stond er nu alweer even hoor.. heb ik meteen na de vakantie gemaakt en gepost! 🙂
   Zou best kunnen dat het de oudste stad van Duitsland is.. het is in ieder geval een héle mooie stad!

   Het waren dus eigenlijk geen navigatieproblemen, maar de autobestuurder en z’n passagier die eigenwijs waren en de borden gingen volgen hahahhaa..!

   Like

 2. Misschien hadden jullie een beetje vertraging vanwege de verkeerde navigatie, vervelend maar toch goed dat je jullie niet liet opjagen. Uiteindelijk kom je er toch nog.

  Like

  1. Ach ja.. het was vakantie hè.. dan moet je nooit stressen natuurlijk. We zaten alleen in met het weer.. hoe later het werd die middag, hoe meer kans op regen als we de tent op moesten zetten, maar dat viel uiteindelijk ook heel erg mee.

   Like

 3. Weer trakteer je ons op zo’n mooie stad! Ongelooflijk, die Porta Nigra, zo oud en nog staat ie er! En die kerk, met die poort met al die figuren, ook zo prachtig! Trouwens, die pizza’s mogen er ook wezen, zeg, krijg acuut honger. 😉

  Like

  1. Ongelofelijk mooi hè.. moet je nagaan hoeveel werk dat geweest is, al die beeldjes in zo’n timpaan.. ik kan daar echt vól bewondering naar kijken.
   Jij bent duidelijk aan de lijn.. als je om half 9 ’s morgens al trek krijgt in pizza hahahaha!

   Like

 4. Goede morgen Mizz. Ja er is veel moois te zien in die oude stad en het valt nog mee dat ze die bronzen maquette niet hebben gejat, brons is een tijd zowat overal gestolen , maar gek ik kan me eventueel nog voorstellen dat een dief iets kostbaars steelt. Maar dat bekladden daar snap ik helemaal niets van, wat heb je eraan , behalve te laten zien dat je zelf een halve zool bent, die dat soort dingen doet.

  Like

  1. Inderdaad ja.. ben het helemaal met je eens. Heb dat idee ook met andere dingen.. als ik bijvoorbeeld in het voorjaar de hond uitlaat en dan narcissen afgeplukt en weggegooid zie liggen.. neem ze dán mee naar huis en geef ze aan je moeder om in een vaasje te zetten hè.. wat heeft afplukken voor nut als je ze daarna dan meteen weggooit..? bah.

   Like

 5. Heel veel schoons zag je, MizzD, zelfs af en toe met een knipoog. En navigatie…, tja, ze durven je óók de verkeerde kant opsturen…, ’t kan dus soms verkeren…
  Eind goed, al goed, tot hier toch…
  Lie(f)s.

  Like

  1. Denk achteraf dat de navigatie ons juist góéd had gestuurd hoor.. maar wij gingen eigenwijs de borden volgen hehe. Nou ja.. een extra stukje sightseeing dan hè. 😉

   Geliked door 1 persoon

 6. Het bezoek aan Trier is toch goed bevallen.
  Een hele studie van onder andere de Romeinse poort, dat wist ik niet.
  Jammer dat men de maquette heeft beklad.
  Ach de Dom van Trier, dat is lang terug.
  De schnell-imbiss was niet zo snel, net een kerstmarkt.
  mooie BMW van het spielzeug museum.
  De camping in Vermenton is een stuk ontspannender. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de muzikale Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Like

  1. En geen bedelaar te zien hè, bij die dom!
   Ik denk dat er wel business is voor méér van die schell-imbissen daar in Trier, zo ongelofelijk druk als die ene was..! ’t Was wel net lunchtijd, maar dan nog..

   Die Franse camping was inderdaad een stuk meer ontspannen.. en het warme water was gratis.. alsmede het gebruik van een koelkast! (én magnetron en waterkoker als we dat gewild zouden hebben..!) 🙂

   Like

 7. Heel erg imposant, die Porta Nigra en ook die kathedraal. Wow. Ik vermoed dat Trier een stad is met een rijke geschiedenis. Even indrukwekkend zijn die koolzaadvelden, natuurlijk. je vindt ze soms ook in Vlaanderen, maar dan véél minder en véél kleiner.

  Like

  1. Hoe ouder de stad hoe rijker de geschiedenis denk ik.. en het is dus al een héle oude stad..! 😉
   Mooi hè, dat geel zover je kunt kijken.. ben er gek op.. vandaar ook m’n huidige header haha!

   Like

Reacties zijn gesloten.