Een kluizenaar in het bos..

fre 45We waren dus in het kleine plaatsje Fresnay-sur-Sarthe, vriendlief Jaxon en ik.. om er het mooie Hemelvaartsweekend door te brengen. Dat overigens niet erg mooi begon.. somber weer met af en toe wat gemiezer.. gelukkig klaarde het al wat op, toen we het mooie plaatsje zélf eens gingen bekijken. We waren inmiddels in de tuin van het voormalig kasteel terecht gekomen.. waar vandaan we een prachtig uitzicht hadden op het stadje en de wijde omgeving. En ook hier, in de bloemenperken van de tuin, zagen we dus nog van die windmolentjes.. die waar kinderen vaak mee lopen hè, alleen dan een slagje groter.. gewoon in de grond gestoken, niet zoals we eerder zagen, opgehangen boven de straat.. fre 46

Ook een klein maar beklijvend monumentje ter ere van een echtpaar dat tijdens WO II joodse onderduikers had geholpen.. tenminste, dat maakte ik op uit de Franse tekst op het bordje erbij, maar m’n Frans is al niet goed en dan was dat bordje dus ook nog eens behoorlijk volgekakt door vogels, dus wie weet ben ik abuis. Maar het beeldje, dat een héél mager persoontje voorstelde met grote reikende handen, vond ik echt wel indrukwekkend..

Vriendlief, alweer verder gelopen, had ondertussen nog een klein uitkijkpuntje ontdekt, bovenaan een trapje..fre 48

Het uitzicht was echter láng zo mooi niet als dat wat we eerder zagen, met de brug en zo, dus ik maakte nu geen foto’s meer. We gingen weer eens op weg naar dat mooie poortgebouw, waarbij we langs de ruïne van de donjon (da’s een kasteeltoren hè) kwamen..

fre 50Hierna liepen we door het plaatsje terug naar de camping, langs de markthal en een huis waarop ik op de voordeur een originele deurklopper zag in de vorm van een sleutel..

De steile straatjes gingen naar beneden ietwat gemakkelijker, hoewel ik naar omlaag altijd voorzichtig moet zijn voor m’n knieën..

Aan het laatste straatje naar de brug stond een lage bungalow in opvallende kleurtjes.. er stonden in de voortuin heel wat dierenbeeldjes, helaas bleek thuis m’n foto van die beeldjes helemaal onscherp, dus dat kan ik niet laten zien..fre 53

Vanaf de toegangsweg naar de camping kon je wat verval in de rivier zien hier en daar..fre 54

.. het laatste stukje naar de tent liepen we op dat wandelpaadje buiten de camping om.. en vanaf dáár ontdekte ik heel in de verte een watermolen aan de overkant van de Sarthe..fre 55

Jaxon had superbraaf meegewandeld.. hij was sowieso die ochtend al de hele tijd heel lief geweest in de auto.. gewoon alsmaar liggen slapen zonder te zeuren.. het werd tijd voor een klein verwennerijtje. En omdat ik net voor de vakantie van een nichtje nog wat zakjes met hondensnoeperij gekregen had (die had ze verkocht tijdens Koningsdag, maar er waren er een paar onverkocht gebleven), werd het daaruit een knalgroen buffelhuidkluifje.. hij vond het wel wat!

fre 57De volgende ochtend bleek de rivier weg.. haha nou ja, hij was wat moeilijker te zien, want er hing mist! fre 58

Maar we hadden geleerd van de meivakantie.. dat dat oude gezegde van ‘mist in de morgen is een dag zonder zorgen’ gewoon klópt hè! Dus nadat we lekker rustig ontbeten hadden, stapten we in de auto. De tips van de campingbeheerder behelsden ook twee mooie ‘villages de caractère’ die niet zo heel ver van Fresnay af lagen.. en die gingen we vandaag eens bekijken. En ja hoor.. we waren nog maar kort onderweg of de mist trok al op om een mooie blauwe lucht te onthullen.. en het eerste te bezoeken dorpje kwam al snel in zicht, het heette Saint-Léonard-des-Bois..

Meteen na dat plaatsnamenbordje stond er een bordje met een P.. dat volgend kwamen we uit bij een grote weide met picknickplaats, waar je mocht parkeren. Er langs stroomde een riviertje.. dat bleek ook de Sarthe te zijn. Vriendlief liet er Jax even pootje baden, want het leek een warme dag te worden..fre 60

fre 62Hierna de rivier over middels een voetgangersbrug die naast de weg ‘hing’.. om wat meer in de bebouwde kom te komen..

13Saint Léonard was trouwens een kluizenaar, die al in de 6e eeuw (!) zich op deze plaats vestigde en er een altaar bouwde. Het werd al snel een bedevaartsoord (why? don’t ask me!! haha) en men bouwde er een klooster. Op de plaats waar dat klooster stond, werd later een kerk gebouwd en hoewel er door de eeuwen heen fre 64aveel aan verbouwd en herbouwd is, staat er nog steeds een kerkje op diezelfde plek, die zouden we later even bekijken. De grootste aantrekkingskracht van het kleine dorpje ligt echter meer in de omgéving dan in het dorpje zélf.. er is een groot recreatiepark, waar vandaan onder andere wandeltochten, mountainbikeroutes en kanovaarten vertrekken.. dat trekt de nodige dagjesmensen. Hoog op de heuvels rondom (die ‘Mancelles Alpes’ genoemd fre 64bworden) zijn bovendien archeologische historische sites te vinden. Het dal (‘vallée’) tussen die heuvels daar, zagen we een bordje naar verwijzen.. met zó’n naam wilde we maar geen risico nemen er te gaan wandelen hahahaa!
Nu werd het eerst tijd voor een koffietje, dat hadden we die ochtend nog niet op. Bij een Italiaanse ijssalon dronken we een heerlijke espresso.

fre 65aOp weg naar het eenvoudige, doch door waar het stond tóch opvallende, kerkje ontdekte vriendlief een infobord.. maar ook dié ging meer over dingen vér buiten het dorpje.. en het was echt wel veel te warm geworden om tegen heuvels op te gaan wandelen hoor, dat ging ‘m echt niet worden. Terwijl hij stond te lezen, wandelde ik dan maar eens naar het kerkje.. de deur stond open dus ik keek ook nog even binnen. Je zag nog wel wat oude kenmerken van de allereerste bouw, zoals de kleine raampjes die heel hoog zaten..

Hierna liepen we samen het kleine plaatsje rond, waar wel wat aardige pandjes stonden, het stadhuisje bijvoorbeeld, met frisgroen geschilderd houtwerk, maar we waren zó helemaal rond, het was er echt maar klein hoor.. fre 67

fre 69Dus na Jaxon nogmaals te hebben laten pootje baden bij de picknickplaats waar de auto stond, gingen we de auto weer in ( met de airco op hoog hehe), op weg naar het tweede dorpje. Door mooi open landschap, dat soms afgewisseld werd met stukjes bos en door leuke kleine dorpjes ging het..

Uiteindelijk kwamen we dan aan in Saint-Cenéri-le Gérei.. een naam die je niet te vaak en te snel achter elkaar uit moet spreken hè hahahaa! Ook hier weer een parkeerplaats net voor de bebouwde kom, met een infobord..fre 71

fre 72Het ging hier ook meteen weer flink omhoog, de oude straatjes van het dorpje in, maar we vonden het er meteen al wel wat interessanter uitzien dan dat St. Léonard gedaan had, dat hadden we toch een beetje tegenvallend gevonden. Of ons gevoel ons bedroog of niet, zal ik in een volgend postje laten zien.

fre 73

 

Advertenties

8 gedachten over “Een kluizenaar in het bos..

 1. Het voordeel dat kastelen over het algemeen op een hoge plek zijn gebouwd, nu geniet je extra van de omgeving.
  Ik beheers de Franse taal helemaal niet.
  De lage bungalow vind ik erg mooi, ik zou er wel willen wonen.
  Dacht al dat Jaxon op plastic zat te kauwen, maar gelukkig een buffelhuidkluifje.
  De volgende letter.
  Over te warm gesproken, vandaag weer zo’n dag.
  Wat een prachtige omgeving, met plezier gelezen, geeft wat afleiding. Hans

  Like

 2. Die uitdrukking over mist in de morgen kende ik niet.
  Toch een mooi plaatsje, mooie foto’s ook. Die deurklopper is prachtig.
  Maar dat dal zou ik ook niet ingegaan zijn…. tranendal, doet het me aan denken.

  Like

 3. Goede morgen Mizz. ik vind die foto van de handen met het molentje erachter leuk gemaakt. En verder zijn het natuurlijk foto’s van een echt oud frans dorpje, waar jullie heerlijk kunnen genieten.
  Fijne zondag gewenst.

  Like

 4. Al met al toch een mooie dag die je hier beschrijft. En ondanks dat jullie het uitzicht niet zo mooi vonden, ik vind het prima 🙂
  Mijn Frans is ook niet zo goed. Ik kan om water vragen en om de weg, en eventueel om pechhulp 😛

  Like

 5. Deurklopper, Lu’ke…
  Hemels, MizzD, zo’n dagje met mist (die optrekt!) ! Bankjes in ’t groen, ‘cool’ (dubbele betekenis).
  Echt een vakantie-gevoel-plek.
  Lie(f)s.

  Like

Reacties zijn gesloten.