De grote was verstopt..

cas 00aWe waren nu al een paar dagen op vakantie, maar hadden, behalve het stadje Domfront zelf, waar we bij op de gemeentelijke camping stonden, nog niet veel van de omgeving gezien hier. Dus stapten we die zaterdag de 22e juni in de auto. Rustig aan natuurlijk.. het was vakantie per slot.. en soms kún je gewoon niet hard, omdat er dan één of ander landbouwvoertuig voor je rijdt hehe.
En waar gaan we dan heen? Ons systeem van de laatste tijd is simpel: we hebben altijd een Michelin wegenatlas bij ons.. en hierop worden interessante/mooie plaatsjes voorzien van één of meer sterretjes (net als de restaurants hè.. echte Michelin sterretjes haha) bij hun naam.. soms zijn ze dan ook nog groen onderstreept of staat er één of ander symbooltje of woordje bij waar je eventueel uit op kunt maken wat er dan voor bijzonders te zien zal zijn. cas 00bEn wij vinden het dan leuk om eens te zien of zo’n plaatsje die sterretjes wel waard is hahaha! Ons eerste doel was een plaatsje dat Mortain-Bocage heette.. en dan vooral omdat daar heel klein ‘C’des’ bij stond.. wat natuurlijk een afkorting is voor ‘cascades’.. watervallen! Altijd mooi om te zien nietwaar. In het plaatsje aangekomen was er een grote parkeerplaats vlakbij een camping.. een statig gebouw domineerde het grote plein wel een beetje. Maar.. héél handig.. één van de twee watervallen, de kleinste, stond hier heel duidelijk op borden aangegeven..cas 01

cas 02aEn dat bleek een hele mooie groene wandeling te zijn.. langs klimrotsen..! ( het zou eens niet haha.. géén klimvakantie, zien we tóch nog klimroutes!) Het ging in het begin wel vrij steil naar beneden en aangezien ik daar altijd wat onzeker van word in verband met m’n zwakke knieën, deed ik het heel rustigjes aan..

Maar het werd nergens eng, dus algauw waren we op het laagste punt aangekomen, daar waar een beek heel mooi over keien kabbelde..cas 04

Mooie planten bloeiden op de rotsen aan de kant.. heel bekende zoals roze vingerhoedskruid, maar ook deze met de lichtgroene bloeiaren, die ik vaker in de rotsen zie, maar waarvan ik nog niet heb kunnen vinden hoe die heten (als iemand het weet..??)..

Het was zalig wandelen daar.. maar toen zagen we een trap in een bocht in het pad..cas 06

Nu wisten we dat de waterval niet veraf meer was.. omdat het hierna omhoog ging, maar voorál omdat we het geruis van het water al hoorden daar. En jawel..cas 08

cas 09aNa wat fotootjes te hebben gemaakt, liepen we hetzelfde pad weer terug af.. verder omhoog langs de waterval hoorden we heel veel stemmen (daar was volgens ons een picknickweide of zo) en we liepen liever rustig, langs de klimmers en terug naar waar we vandaan gekomen waren, zo wisten we de weg hè.
Zo liepen we al snel het plaatsje zelf weer in.. waar een vrij flinke, maar sobere kerk stond en daar tegenover op de stoep zo’n routepaal, een zogenaamde ‘Borne’, die in deze contreien ( in heel Noord-Frankrijk feitelijk en ook in Wallonië) de weg markeren die de geallieerde troepen aflegden na D-Day in 1944, van Ste. Mère-Église naar Bastogne. Tenminste.. dat heb ik zo altijd begrepen.. als er mensen zijn die daar meer van weten, vul gerust aan in je reactie hoor!

En zoiets als dit..cas 11

.. daar kan ik ook nooit aan voorbij.. een wel heel overdreven poortje naar een tuin toe volgens mij.. helaas nu wel wat verwaarloosd hehe!
We kregen wel trek in een koffietje zo ongeveer.. het was even zoeken naar een terrasje ( het plaatsje had die ster alleen maar voor die watervallen verdiend vonden wij hoor hehe), maar we vonden er uiteindelijk dan toch eentje bij een kleine bar. De koffie was maar €1,20 (moet je hier in NL eens om komen..!) en er zat een schattig koekje bij.. met tulpjes..! werd ik verwacht? hahahaa..cas 10

cas 12aOndertussen hadden we op een infobord, dat aan de gevel van een klein (gesloten) toeristenbureautje hing, gezien, dat er toch ook nog een gróte waterval moest zijn hier ergens.. de grootste van West-Frankrijk zelfs..! Maar waar? In het centrum niks geen verwijsborden dáár heen.. echt wel gek. Toen we uiteindelijk het stadje uitreden, hadden we allebei zo’n onbevredigd gevoel.. cas 12ben vriendlief keerde de auto en reed terug hahahaa! Aan déze kant van de weg hadden we niks gezien.. dus reden we terug naar de andere kant waar we het stadje in waren komen rijden. En ineens zagen we dáár dan toch een bord! Die was van deze kant af wél te zien, maar van de kant waar we eerder aan waren komen rijden niet.. lekker handig! Enfin.. we parkeerden op een kleine strook naast de weg, staken die weg over en moesten een lange trap afdalen. Rechts tussen de bomen door kon je de waterval al een beetje zien, maar onderaan gekomen natuurlijk nog véél beter.. en we waren echt blij dat we teruggereden waren hoor, zo mooi..cas 13

Onderaan was er over de stroom waar ie in uitmondde een houten bruggetje.. en die gekke hond was ineens zijn brugangst kwijt, want hij wilde dat bos daarachter best graag in..cas 14

We deden het een klein stukje, maar werden gek van de vliegen die rond onze hoofden kwamen zoemen daar.. dus gingen we al snel weer terug. Bij de parkeerstrook stond ook nog een oud bordje te wijzen naar een voormalig klooster.. dat zou een paar honderd meter doorlopen zijn.. dat deden we, maar de boel bleek helemaal verlaten en verwaarloosd. Ach ja.. dat kan ook z’n charme hebben hè..

cas 16

cas 17aWe zouden nu op weg gaan naar een tweede plaatsje, maar het was onderhand lunchtijd en we besloten te picknicken op de eerste de best picknickplaats die we langs de weg tegen zouden komen.. daar hoef je in Frankrijk meestal niet lang naar te zoeken, maar het was er wel druk. En dús stonden de nog lege bankjes in de zon. cas 17bWe verkozen die dag toch de schaduw hoor.. en gingen lekker in het gras zitten, waar ik nog een grelfie maakte.. alleen vriendlief had zo’n honger, dat ie gewoon door bleef eten hahahaa!

cas 18aDat volgende plaatsje op het programma heette Lassay-les-Châteaux.. nou, met zo’n toevoeging weet je wat je kunt verwachten hè.. kastelen! Ook hier was weer een handige parkeerplaats net buiten het centrum, bij een speeltuintje, wat mooi aangekleed was met plantjes en fleurige vogelhuisjes.. en die wegwijsbordjes waren dan weer bijzonder handig hè! haha! We volgden de aanwijzingen netjes op en liepen naar dat voetpad naar het centrum, waarbij Jaxon, zonder dat ie het zelf merkte, bijna een ‘close encounter with a red cat’ had hahahaa..cas 19

Het centrum bestond uit wat mooie gebouwen rondom een plein dat helaas als parkeerplaats gebruikt werd.. maar ik kiekte er toch het één en ander..

Heel leuk uithangbord voor m’n fotoverzameling daarvan..cas 21

En toen liepen we het plein alweer af en zagen we vanaf een brug inderdaad een kasteel in de verte..cas 22

cas 23aHet leek er eerst niet op dat we daar veel dichterbij konden komen, maar na die brug zagen we ineens gewoon een trap naar beneden gaan, waarbij je uitkwam in een soort van park rondom de kasteelgracht.. echt leuk! Lassay had wat ons betreft die ster al dik verdiend hoor hehe. We wandelden op ons gemakje langs het water, het kasteel al van veel dichterbij bewonderend..cas 24

Links zagen we ineens ook nog zo’n oude wasplaats.. en het leek of die daadwerkelijk gebruikt werd.. maar dat bleek een houten beeld.. mooi hè..

Er werd gevist..cas 26

.. maar daar bleven wij niet lang naar kijken hoor.. want we zagen dat je hier gewoon vlak langs het kasteel kon wandelen.. dat hebben we nog niet zo vaak meegemaakt. Blijkbaar is dat in Oost-Normandië wat meer gewoon dan elders in Frankrijk.. want dat kasteel in Carrouges, tijdens het Hemelvaartsweekend hè, hing ons ook nog goed in het geheugen..

Goh Hans.. vind je dit geen prachtig logbankje? hahahaaa..cas 28

Hierna liepen we zó het centrum van Lassay weer in.. en zagen we in een bloemperk ook nog een héél groot vogelhuisje.. en ik kon natuurlijk met de camera ook niet zomaar voorbij dat aparte hoekpandje lopen zonder te knippen hehe..

Aan een uitloper aan de andere kant van het pleintje stond de kerk..cas 30

.. maar daar rechtsvoor was die ‘rosarie’ die we bij de parkeerplaats aan hadden zien wijzen. We besloten die door te wandelen op weg terug naar de auto dan. Het was echt wel de moeite hoor.. er bloeiden werkelijk schitterende rozen..cas 31

cas 33

Ik maakte een uitgebreid rondje met de camera (zuinig of niet moeten zijn, zulk moois wil ik vastleggen! hehe) en vriendlief zat even lekker op een bankje te wachten tot ik klaar was. Hierna kwamen we inderdaad mooi weer precies bij de auto uit en reden we naar het laatste plaatsje op ons lijstje van die dag.. cas 34cdat was Bagnoles-de l’Orne-Normandie. Maar toen we dat binnenreden, middels een vrij ingewikkeld wegensysteem (we leken als in een soort van slakkenhuis steeds maar rond het centrum te rijden), zagen we meteen al dat dat géén sterretje voor ons was. Een heel mondain en vooral ook druk stadje.. met een grote vijver er middenin, met daaraan een groot casino onder andere.. we kwamen er eerlijk gezegd de auto niet voor uit. Ik kiekte zelfs uit het autoraampje niet zoveel (dat scheelde dan weer voor de accu hehe). Gek hè.. dat de sfeer in zo’n plaatsje je zo kan tegenstaan.. weet eigenlijk niet goed waaróm, maar we reden moe maar voldaan terug naar de camping.. genoeg gezien die dag!
Er stond nóg een stad op de kaart die we nog wilden gaan bekijken.. met zelfs twéé sterretjes.. Fougères. Maar dat was wat verder weg.. en daarom besloten we te gaan verkassen met de tent. We zouden wat zuidelijker gaan, naar Zuid-Bretagne.. en omdat dat niet zó ver rijden was, zouden we onderweg bij Fougères dus stoppen om dat te bekijken.

Maar deze post is alweer veel te lang.. wordt vervolgd dus.

cas 35

23 gedachten over “De grote was verstopt..

 1. Leuke titel “De grote was verstopt” kun je op twee manieren lezen.
  Vakantie begint als je de deur uitstapt.
  Het is een avontuur om de Michelin wegenatlas te volgen, hij bestaat dus nog.
  Staat opeens allemaal reclame op je log.
  Dat is voor het eerst dat ik een ‘Borne’ zie.
  Zo, de koffie is zeker goedkoop en met een koekje.
  Als je ze ziet en hoort vliegen is het niet leuk.
  Een prachtige foto met de rode kat, Jaxon was met zijn neus ergens anders.
  Een prachtige omgeving. Hans

  Like

  1. Haha.. maar heb alleen een klein wasje gedaan tijdens de vakantie hoor.. en die was niet verstopt! 😉
   We hadden weer eens een nieuwe atlas gekocht.. de vorige was een beetje losbladig geworden hehe.
   Heb al heel vaak van die bornes gezien.. ze staan om de mijl geloof ik.. dus dat zijn er veel over zo’n afstand.

   Like

 2. Die watervallen zijn mooi, MizzD, even, bij het geruis, jezelf weer vinden… ’n Poortje, en zo ’n verzorgd(e) huis/tuin. Wat een luxe -> koffie voor die prijs ! Dat klooster -> straks een ruïne. Simpel maar o zo mooi Bankje.
  Genieters… !
  Lief)s.

  Like

  1. Eigenlijk hadden we bijna elke keer koffie voor die prijs.. en later, zuidelijker, dronken we een biertje en een wijntje voor €3,50.. samen! ongelofelijk.. daar drink je bij ons niet eens alléén een glas wijn voor.

   Liked by 1 persoon

 3. Hoi Mizzke!
  Die watervallen waren echt wel de moeite! Gelukkig vonden jullie die grote nog!
  Jullie maken echt wel een studie van de plaatsjes die jullie willen bezoeken! 🤔 Goed gezien met die sterretjes! 😜
  Groetjes!

  Like

  1. Juist géén studie.. deden we dat maar, alleen die sterretjes zeggen dus niet zo heel erg veel. En in het komende postje zal blijken dat je op deze manier soms echt niet alles ziet helaas.. we zouden ons beter in moeten lezen, want dat was wel zonde. 😉
   Maar dat we die grote waterval toch nog vonden, daar waren we wel blij mee ja hehe..!

   Like

 4. Gelukkig dat jullie nog even terug reden voor die andere waterval. Dat zouden ze daar toch wel beter kunnen aangeven. Misschien zijn die klimrotsen ook nog wel een ontdekking voor te beklimmen.

  Like

  1. Nou, dan zouden er nog méér klimgebiedjes moeten zijn hoor.. want voor alleen déze rotsen is het wel een beetje ver rijden denk ik.. daar zijn ze na één dag mee klaar! 🙂

   Like

 5. Een schitterende reeks foto’s! (Minder noem je dat?). Ik wandel er graag door hé, het moet niet minder 🙂 . Prachtig die watervalletjes, het groen, klooster, poortjes en een koffietje met een lotus speculaasje. Awel meer moet dat niet zijn denk ik.

  Like

  1. Jaja.. heb er dit keer echt minder gemaakt hoor.. maar van de weersomstuit laat ik er nu méér van zien denk ik hahahaa! 😛

   Like

  1. Ah ja, maar er hing een dikke ketting voor.. je mocht het terrein niet op.. heb voor het gebouw aardig in moeten zoomen. 🙂

   Like

 6. Mooie foto’s weer!
  Het beekje over de rotsen, een ‘kali’ zeiden mijn ouders van Indische afkomst dan. De watervallen zijn de moeite waard!
  De hond heeft volgens mij hoogtevrees, geen brugangst, want dit bruggetje was vrij laag. 🙂
  Mooie rozen!
  En ik kan me helemaal voorstellen dat die mondaine plaats jullie niet aantrok! Ik verheug me op de plaats met de twee sterren!

  Like

  1. Een kali? weer wat geleerd! 🙂
   Nee, heeft niet met de hoogte te maken hoor.. als ie iets leuks ziet (ander hondje of dus een mooi bospaadje) vergeet ie z’n angst.. maar normaal denkt ie wel even twee keer na voor ie ook zo’n laag bruggetje over gaat.
   Nou.. de ene keer trekt het meer dan de andere keer.. Spa tijdens dat Ardennen-weekend is ook heel mondain wel. Maar we waren nu al moe en het werd warmer en het duurde zo lang eerdat we eindelijk bij het centrum waren en toen was het dus zo druk.. we vonden het wel goed zo. 😉

   Like

  1. Hihi, ja, je zou niet zeggen dat ik minder foto’s dan normaal gemaakt heb hè, maar is toch echt zo hoor! zeker een derde minder!

   Like

Reacties zijn gesloten.