Tabee dan..

awi 59We waren dus in Willemstad aan het wandelen.. een klein vestingstadje, net aan de andere kant van de Haringvlietbrug voor ons.. dus wij zijn er zó en het is er echt heel leuk wandelen. Ook voor Jaxon, want je kunt over de groene wallen helemaal rond het plaatsje als je zou willen. Maar wij deden daar ongeveer maar tweederde van.. en toen waren we van de wal afgedaald en het stadje in gelopen. Op de Kerkring (rondom de Koepelkerk) bekeek ik dan nog wat van de huizen die hier stonden.. zoals deze hierbij, die nogal aparte raampjes had.. allemaal van die kleine brede en smalle.. het leek wel een ongekleurd Mondriaanschilderij hehe. Weet niet uit welke periode dit huisje stamt, wellicht dertiger jaren? Op andere pandjes waren dan weer, in dezelfde stijl als de straatnaambordjes, namen aangebracht, net als boven dat poortje dat we eerder zagen en die naar een voormalige Kazerne leidde. Ik las nog ‘Stads Waag’ op eentje.. en ‘Stadshospitaal’ op een andere.. denk dat deze pandjes die functies wellicht dan echt wel hebben gehad ooit, maar er hing aan deze gevels geen infobordje, dus ik weet dat niet zeker..

Verder nog een prachtig pandje dat vooral zo leuk was door de aankleding die de bewoners er zelf aan hadden gegeven.. mét ook weer een leuk bankje..

Ja ja Hans Bank.. je ziet, ik kom héél geregeld bankjes tegen.. die van zichzelf al mooi zijn, of die op een mooi plaatsje staan, zoals ook de bank op het hoekje van het grachtje rondom de kerk..awi 62

Ik voelde me alleen ineens nogal bekeken daar.. en realiseerde me toen dat het maar poppen waren achter de ramen van één van de huizen daar hehe. Twee kindjes wilden dan juist weer naar bínnen.. en al maar goed dat dat óók poppen waren, want ze stonden op een smal randje boven het water..!

Deze ‘lastige klant’ naast die twee ‘kindjes’ fotografeerde ik bij een vorig bezoek aan Willemstad ook al.. maar ik blijf het bijzonder grappig vinden..awi 64

Hierna liepen we verder deze dwarsstraat van de Kerkring af omdat we wisten dat we dan bij dat mooie Mauritshuis uit zouden gaan komen..awi 65

Dit gebouw liet Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje, in 1623 bouwen als buitenverblijf en jachtslot. Hij bekostigde het uit eigen middelen en stelde een meester timmerman, Willem Arentssen van Salen uit Den Haag, aan als bouwmeester. Het is in Hollandse renaissancestijl en is een tweebeukig gebouw met trapgevels. Het werd aanvankelijk ‘Prinsenhof’ genoemd. Natuurlijk heeft dit huis door de eeuwen heen ook nog allerlei andere bewoners en functies gehad. Een kort resumé:

— na overlijden Prins Maurits in gebruik genomen door de gouverneur van Willemstad als woning
— zwaar beschadigd na aanval door het Franse leger in 1793
— nog steeds zwaar beschadigd gebouw wordt in 1808 ook nog eens getroffen door een zware storm
— in 1823 verwijderde men daarom maar de bovenverdieping van de achterste beuk
— in 1828 weer bewoonbaar gemaakt als Gouvernementsgebouw, niet veel later werd er een militair hospitaal in gevestigd
— van 1907 tot 1956 wordt het gebruikt als Marechausseekazerne.. enkele marechaussees nemen er hun intrek met hun gezinnen
— tijdens WO I is de zolder nog in gebruik geweest als Rijkspostduivenstation
— in 1967 neemt Willemstad het gebouw over van het Rijk en een grondige renovatie gaat van start, waarbij ook de achterste beuk weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht wordt
— vanaf 1973 fungeert het als het stadhuis van Willemstad.. tot aan de gemeentelijke herindeling in 1997
—  tegenwoordig is het een bezoekerscentrum en toeristeninfo en wordt het ook nog steeds als trouwlocatie gebruiktawi 66

Dat allerlaatste.. dát wist ik wel.. maar dat je het ook kunt bezoeken.. dát niet. Maar hé.. de deur stond nu open.. en omdat vriendlief er nu toch bij was, kon ik weleens even m’n hoofd om het hoekje steken en binnen kijken..

Ik deed niet de hele tour hoor.. alleen beneden, de burgemeesterskamer, die heb ik eens goed bekeken. Ik was eigenlijk op zoek naar een mooie klok daar, omdat ik deze wandeling ook maakte als herdenkingstocht voor de lieve man van Noortje hè. En ik heb op haar blog weleens gelezen dat haar man gek was op mooie klokken. Maar helaas.. nog geen wijzertje te zien daar..

awi 69

Er was daar wel een doorgang naar de Canonkamer.. hier kreeg je op beeld een hele uitgebreide toelichting over het militaire verleden van de stad. Maar dat ging ik niet helemaal uitkijken hoor.. ik wilde vriendlief natuurlijk niet té lang buiten laten wachten.. was al láng blij dat ik wát had kunnen zien daarbinnen. Nog nooit eerder gedaan en als ik alleen was geweest met Jaxon was dat ook nu weer helemaal niet mogelijk geweest hè!Nog even inzoomen op dat leuke beeldje op het gras..

.. en terugkijken naar de Koepelkerk..awi 71

awi 72b.. maar toen sloegen wij een straatje naar links in. Niet alleen ontdekte ik meteen wat paddenstoeltjes in een boomspiegel, maar zag ik ook een enorme oude Amerikaanse schoolbus, die door de eigenaren ervan omgebouwd was geworden tot werkelijk een joekel van een camper.. wooowww.. daar zie ik mezelf nog niet mee op vakantie gaan awi 72ahoor! sjeetje.. ik vind de straatjes in die Franse dorpjes met onze X-Trail soms al verduveld smalletjes.. zou je met zo’n bakbeest door moeten..!! Wél heel leuk om te zien, zo’n ouwe bus.. maar alleen maar om naar te kijken hoor hahaha hoef ‘m zelf dus niet!

Wij wandelden ondertussen in het midden van het straatje.. want dat was echt wel heel erg leuk.. daar was van voor tot achter een rij leibomen boven.. echt gaaaaaf!!

awi 74

Kon daarnaast de huisjes daar ook nog wel zien hoor.. leuke oude pandjes met diverse geveltjes.. en een bovenlichtje met zo’n versiersel, waar ik van Noortje van heb geleerd, dat dat een levensboom is..

awi 76

awi 77aVerder nog wat grappige lettertjes.. zoals die geboorteaankondiging op één van de ramen daar.. héééé.. wat een leuke naam kreeg dat jongetje! hahahahaaa!

Verderop onder de leibomen stond zo’n mobiel toiletje, vraag me niet waarom hehe. awi 77bEn hoewel ik die dingen meestal een dixi noem, omdat ze meestal van dát merk zijn, dit heette dus echt gewoon een toiletje.. nog nooit gezien!

Wij hadden (zoals elke keer dat we hier gewandeld hebben hehe) bastion Zeeland en Holland weer eens overgeslagen van de vestingwerken.. en kwamen op de weg tussen dat Holland en bastion Gelderland weer, langs een rijtje prachtige woningen..awi 78

.. terug in het kleine centrum van het plaatsje. Waar we, naar goed gebruik hehe,  opgewacht werden door een kanon. Deze stond voor het oude Raadhuis, dat uit 1587 stamt en in 1620 verder verfraaid werd. Kon er niet zo heel goed een foto van nemen.. tegenlicht en ook nog veel mensen die er toevallig net voor stonden.. er was zelfs net een afgrijselijk modern voertuig voor geparkeerd.. sommige mensen snappen er ook niks van hehe..

awi 80

We besloten wat te gaan drinken nu.. op het terrasje waar ik in het begin van de wandeling nog een fotootje van gemaakt had. We klonken op vriendliefs heelhuidse terugkeer van het Mannenweekend..

.. en natuurlijk klonken we ook op het leven van Noortjes manlief.. dat weliswaar veel te kort, maar de laatste 26 jaar zéker heel im w1gelukkig geweest was, zo samen met z’n lieve vrouw hè! De laatste weken en gedurende deze wandeling ook heb ik heel veel aan hen beiden gedacht.. zo’n onverwachtse dood is wellicht voor de overledene het minst belastend, maar als achterblijvende partner staat je hele leven in een fractie van tijd ineens helemaal op z’n kop. En afscheid nemen is er ook niet bij.. echt wel heel erg allemaal. Ikzelf kon, als buitenstaander, dit vreselijke nieuws uiteindelijk met deze wandeling een plaatsje geven, zoals men dat zo mooi noemt en die lieve man zo, op míjn manier, de laatste eer bewijzen. Maar voor Noortje begint het nu eigenlijk allemaal pas.. zij moet haar weg in het leven weer zien te vinden, zónder lieve levensgezel. Het wordt nooit meer zoals het was.. ik leef echt heel erg met haar mee hoor.

awi 82aToen de drankjes op waren, wandelden we weer terug door de voormalige Waterpoort, waar ik op de zijmuur van het wachthuisje nog herdenkingsstenen zag van de verschillende overstromingen die dit plaatsje óók nog te verduren gehad heeft door de eeuwen heen.. de Watersnoodramp van 1953 was ook hier de ergste. Met een scheepje mee dat de haven uitvoer richting de rivier, om het ruime sop te kiezen dus hehe, wandelden wij ook het stadje uit..(beetje raar scheepje.. het leek wel een halve haha)awi 83

In de verte, over de vestinggracht heen, zagen we het gebouwtje van de reddingsbrigade en het kleine vuurtorentje weer.. maar we besloten door te lopen en langs de rivier terug te wandelen naar de parkeerplaats waar we onze auto hadden achtergelaten..awi 84

Leuk, een beetje uitkijken over het water, naar de bootjes en schepen op dat best wel drukke water.. hoewel het het natuurlijk niet háált bij alle activiteiten op de Maas in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen.. maar dat is dan ook behoorlijk extreem hehe..awi 87

awi 88

awi 89Terug bij het jachthaventje zochten we de auto weer op.. het was mooi geweest. Niks te vroeg ook, want er kwamen alwéér donkere wolken aandrijven, net als bij de stárt van deze wandeling (want néé.. dit is geen fotootje van die start.. dit is echt de laatste foto die ik nam die middag haha!). Gelukkig was het het grootste gedeelte van de tocht droog geweest hè!

En morgen gaan we voor twee daagjes weer naar de Ardennen.. nee, ik vergis me niet.. we gaan eens een zondag en een maandag. Waarom? nou, omdat vriendliefs motor vandaag voor een grote beurt naar de garage moest om te beginnen. Maar bovenal: het is maandag de 16e september.. en die datum is voor ons speciaal hehe! Wij gaan genieten.. dat móét.. want je weet dus maar nooit wat het leven voor je in petto heeft en alles wat je al gehad hebt, dat neemt niemand je meer af.

awi 91

27 gedachten over “Tabee dan..

 1. Leuk gevonden, MizzD, die poppen ! Schitterend ook -> die deur ! Mooi (gevaarlijk!) groen tapijt rond het Mauritshuis. Tof, die bus. En schoon, die leibomen. Jaxx, toiletje… en zoveel meer…
  Zoen voor Noortje.
  En ‘nog vele jaren’…
  Lie(f)s.

  Like

 2. Grappig, die poppen, maar ook een beetje eng, vind ik.
  Mooi dat het Mauritshuis helemaal weer in oude glorie is hersteld, en boffen dat je naar binnen kon.
  Die leibomen gang….. prachtig!
  Sterkte voor Noortje, ik ken haar niet, maar leef ook mee.

  Like

 3. grappig die twee mannekes aan het venster
  zo’n oude gebouwen maken nogal wat mee
  toffe camper, net zoals het hele stadje
  Voor Noortje zal het heel zwaar zijn, de leegte in huis, gevoel van eenzaamheid, hopelijk heeft ze in de buurt familie of vrienden die regelmatig eens langs gaan
  Mooi weekend voor jullie en gefeliciteerd met die verjaardag 🙂

  Like

 4. Nou na de logjes over Willemstad heb ik het stadje als heel mooi ervaren.
  Een historische verwijzing van de panden.
  Stemmen tot vreugde de bankjes, toch staan ze vaak op speciale plekjes.
  Gluur poppen, zijn wel grappig want ik herken je reactie.
  Hij is leuk de uitgang voor lastige klanten.
  Nu een mooi stadhuis, het behouden waard.
  Je schrijft over Noortje en dan zeg je in de tekst er kwamen alwéér donkere wolken aandrijven, vind ik wel een mooie afsluiter en een nieuw begin als de zon weer gaat schijnen. Hans

  Like

 5. Prachtig is het daar. Dat Mauritshuis heeft een flinke geschiedenis achter de rug. Maar ondanks alles wat het heeft meegemaakt is het nog steeds een prachtig bouwwerk.
  Heerlijk om daar onder die leibomen te wandelen. Een wandeling om in te kaderen, MizzD en bovendien ééntje met een bijzondere betekenis voor u.

  Like

  1. Eigenlijk is het wéér een prachtig bouwwerk..! 😉
   Soms zijn wandelingen extra bijzonder.. omdat ze zélf mooi zijn of omdat ik er een speciale betekenis aan geef.. en soms gewoon allebei..

   Like

 6. Mooi programma gezien met Wim Lybaerts, een stokoude bus, ‘Columbus) knap ingericht, keukentje, twee slaapplaatsen en iedere week een andere gast waar hij mee op reis ging.
  De lijn heeft oude bussen te koop voor wie er wil maar MizzD best een auto zoals U en wij huurden altijd een break, kan je veel in meenemen, en geen gevaar van ergens onder een brug te blijven steken, of het verkeerde smalle straatje te hebben genomen met alle gevolgen van dien!
  De zon schijnt, niet te warm, dus zal het een heerlijke uitstap worden voor …………. en tot weerziens!

  Like

  1. De Columbus, daar hebben wij alle afleveringen van gezien.. héél leuk programma.. en een toffe chauffeur hé! Hoop dat er nog eens zo’n reeks gemaakt wordt met weer andere gasten.. kijk er al naar uit.
   Maar echt handig om mee rond te rijden lijkt het me niet nee.. die Wim zet die bus overal maar neer.. dat kan je doen met een productiecrew die alles van tevoren regelt.. maar denk niet dat iederéén dat zomaar mag! 🙂

   Ja, de weersvoorspelling ziet er heel goed uit voor de komende dagen.. wij gaan zéker genieten! 🙂

   Like

 7. Goede middag Mizz. die gluurder poppen zag je hier een aantal jaar terug erg veel , het is wel grappig maar als je het zoveel ziet is de grap er wel een beetje af vind ik. Maar je rondgang vastgelegd in foto’s is weer mooi om te zien en jullie zijn gelukkig droog gebleven ondanks de dreigende lucht.
  Ik wens je een fijne zaterdag toe.

  Like

  1. Bij ons in de buurt zie je er ook nog veel.. wil je wel geloven dat ik de eerste keer dat ik er eentje zag me rot schrok? hahahaa!

   Op dat buitje helemaal in het begin na bleef het inderdaad droog.. vond die ene bui al veel, want dat was eigenlijk helemaal niet voorspeld, maar alá.. we zijn in NL per slot hè! 😉

   Like

 8. Dat zal ik ook graag hebben zo ne oldtimer bus,en ik zal met plezier mee rond rijden met die bus,ik rijd nu ook met zo schoolbus maar dat is geen Amerikaanse bus. En dat was wel mooi van binnen in die bus.

  Like

  1. Maar Piggy toch, dat is nu wel een mobilhome geworden he. ..dan moet je daarvoor wel een kamion rijbewijs voor hebben want eigenlijk feitelijk is het geen bus meer.

   Like

   1. Had die bus speciaal ook voor jullie gekiekt.. vond het alleen wel jammer dat ie niet geel meer was,, volgens mij zijn ze origineel wél geel in Amerika.

    Zijn dat van die strenge regels? Ik neem toch aan dat een groot rijbewijs een groot rijbewijs is? Voor op de bus moet je hier dan ook nog een chauffeurscertificaat hebben.

    Like

    1. Voor bus en vrachtwagen is een verschillend rijbewijs. Ook voor een hele grote mobilhome heb je er een nodig als voor de vrachtwagen. Daarom dat ik denk dat als je een bus gaat ombouwen tot zo een camper dat het dan geen echte bus meer is. Trouwens een bus moet ook meerdere keren per jaar naar de controle.

     Like

     1. Kan dat verschillend zijn per land? Want volgens mij kon m’n ex-zwager indertijd gewoon met z’n grote rijbewijs op de bus, moest ie alleen dat chauffeursdiploma nog even halen.

      Like

     2. Dat kon misschien vroeger? Alhoewel heb ik zelf voor de vrachtwagen en de bus een apart examen moeten doen. Maar ik denk dat nu in Europa alles gelijk moet zijn.

      Like

 9. Ja dat huis heeft al een hele geschiedenis meegemaakt. Goed dat die deur openstond en dat je ook eens aan de binnenkant eens een kijkje kon nemen. Mooie bus hoor 🙂

  Like

 10. Het was mij een genoegen, om met jullie mee te wandelen, en heb er van genoten. Je foto’s zijn weer een lust om te zien, de twee poppenkindertjes zijn echt geweldig. Met lastige klanten, weten ze daar wel raad hè?

  Like

Reacties zijn gesloten.