Water vooral..! ;-)

blba 00aYep.. voor dinsdag de 15e oktober (tijdens onze herfstvakantie in Buis-les-Baronnies in het zuiden van Frankrijk hè) bleek de weersvoorspelling ook te kloppen helaas.. in de nacht brak een zwaar onweer los en ook de regen liet zich niet onbetuigd. Nou ja.. ook als je tent-kampeert, is slecht weer in de nacht niet zo heel erg.. een goede tent houd je wel droog hoor. Alleen.. ’s morgens regende het nóg..! Dat werd ontbijten onder de luifel ( we hebben tegenwoordig altijd de grote wing opstaan, omdat we buiten koken.. ik vind dat fijner dan in kleermakerszit in de voortent, want dan krijg ik daarna een tijdje m’n benen niet meer recht hahahaa!). Vriendlief ontdekte echter die ochtend ook, dat het behoorlijk nat was onder z’n matrasje in de slaaptent. Nu hebben wij een vast grondzeil in de tent.. en daar ónder nog een los zeil om dat vaste niet te beschadigen. Maar dat was blijkbaar tóch gebeurd. En, erger, er stak een stukje van blba 00bdat onderzeil onder de tent uit.. tja.. als daar dan regen op valt, dan loopt dat tussen die twee zeilen en door de druk van erop te liggen, komt dat dan wel door alle minuscule gaatjes van het grondzeil heen geperst hè.. water vindt altijd wel een weg. Hmm.. beetje vervelend, maar we vouwden de matrasjes maar even dubbel, droogden de boel met een vaatdoekje en , vooral, stopten dat grondzeil wat beter onder de buitentent.. het zou zo wel drogen hoor!

Een hoop mensen met campers hadden het slechte weer niet afgewacht.. er waren dus heel wat plaatsjes vrij gekomen op de camping. Waaronder ook die naast ons, waar we vorig jaar stonden. Toen het even wat minder hard regende, ging ik eens kijken of er nog steeds paddenstoeltjes groeiden op de oude boomstronk daar, net als vorig jaar.. en inderdaad!blba 01

We pakten onze boeken en zetten koffie.. de voorspelling had van een gehele regendag gesproken en we stelden er ons maar op in.. morgen zou het weer beter zijn. Maar..! het begon om een uur of 11 al een beetje op te klaren.. er verscheen hier en daar zelfs al voorzichtig wat blauw tussen het grijze wolkendek! We durfden het wel aan om erop uit te gaan.. een mooi stadje gaan bekijken of zo. Vriendlief zocht eens in het wegenboek.. en kwam uit op Pernes les Fontaines.. we waren er nog nooit geweest, maar, zoals de naam al zegt, een plaatsje met heel veel fonteinen dus.. ik las later op internet dat er meer dan 40 openbare zouden zijn! Best wel grappig om te gaan bekijken op een natte vakantiedag hè hahahaa! Op weg dus maar.. en onderweg kiekte ik ook al het één en ander.. onder andere: de lucht die alsmaar blauwer werd; de vele wijngaarden waar we op uitkeken; een kasteel op een heuvelpunt.. enzovoorts..

blba 03

blba 05

In Pernes was meteen bij het binnenrijden een mooie grote parkeerplaats, waar ik ook nog even gebruik maakte van het openbare toilet.. van al die nattigheid moest ik zelf ook doorlopend hahahaa! Maar algauw wandelden we over een watertje, denk dat dat de rivier de Nesque was, het plaatsje ligt daar in ieder geval wél aan, de oude straatjes in..blba 06

Links de huizen, rechts een soort van laaggelegen parkje, met prachtige grote treurwilgen, langs dat water.. en verderop spotten we al één van de grootste bezienswaardigheden van het plaatsje.. een oude stadspoort..

blba 08

blba 09Maar vóór we daar waren meende ik al één van die ruim 40 fonteinen te zien..blba 10

.. mis! het was een muurschildering hahahaa! Snel verder naar de poort.. ervóór kwamen we eerst nog langs een oude overdekte markthal.. een stenen uit de 17e eeuw..blba 11

Ik volgde vriendlief en Jaxon de poort door, deze heette de ‘Porte de Notre Dame’ (Onze Lieve Vrouwepoort) en hij stamt al uit 1548..blba 13

blba 14

blba 15

blba 16aMooi hè.. dit is dus één van de oudere poorten.. later, toen de pest heerste in de Provence, in de 18e eeuw was dat, heeft men in Pernes, net als in vele andere plaatsjes in deze streek toen, de stad hiertegen proberen te beschermen door een flinke muur op te trekken rondom de stad.. en die gaandeweg steeds meer versterkt. De stadspoorten bleven dicht toen, op eentje na.. maar helaas.. de Zwarte Dood wist toch ook hier binnen te dringen. In tegenstelling tot andere plaatsjes echter, waar de bevolking soms wel voor de helft werd weggevaagd door die vreselijke blba 16bbesmettelijke ziekte, had Pernes ‘slechts’ 122 slachtoffers te betreuren, dus die stadsmuren hadden toch hun taak redelijk goed gedaan.
En alwéér werd ik in de luren gelegd met een namaak fontein.. in deze was zelfs een klein elektriciteitskastje meegenomen hehe. Echt knap gedaan vond ik.. net echt! Maar aan deze kant van de poort zagen we even niet zo heel veel interessants meer, op een wat hoekige kerk na, maar daar dacht ik later nog wel weer langs te komen (achteraf helemaal niet meer gedaan!).. dus vriendlief wandelde al snel weer terug de poort door.. en ik er weer achteraan hè hahaha.

Kon ik eindelijk de échte fontein, die hier op het pleintje tussen markthal en poort stond, van alle kanten vastleggen..

Weer verder wandelend kwamen we langs een voormalig abatoir..blba 19

.. en in een helemaal niet zo’n bijzonder straatje ontdekte ik toch wel wat bijzondere dingen hehe..

En ook nóg maar weer eens een mooie fontein.. we begonnen ze nu dan toch echt tegen te komen zo leek het hehe..blba 21

Maar eigenlijk zag ik meer aparte deuren dan fonteinen daar hoor.. maar da’s mijn persoonlijke afwijking natuurlijk hahahaa..blba 22

Ah.. toch nóg een fontein dus..blba 24

.. en toen kwamen we bij een stadspoort die wat meer aan de buitenkant van het centrum stond.. de St. Gilles..

Een wat eenvoudiger poort hè, maar die was dan ook waarschijnlijk alleen om die pest tegen te houden.. daar hoef je er geen tierelantijntjes voor aan te maken hahahaa!

(is volgens het bordje dus niet zo.. ook déze poort was al uit de 14e eeuw.. alleen de ‘peinture murale’ niet.. maar een muurschildering? die heb ik hier niet kunnen ontdekken hoor!) Vriendlief was ondertussen al bij zo’n oude wasplaats, die vind ik ook altijd leuk..

Hierna passeerden we het Hotel de Ville (stadhuis), vroeger een echt hotel.. nou, daar was wel een knap pleintje voor.. met, uiteraard, óók een fontein, daar in die zij-alkoof. Het klassieke schilderij op de achtermuur viel meer in het oog..

blba 29

Pernes les Fontaines bleek groter en interessanter dan we van tevoren gedacht hadden. En bovenal.. het slechte weer was compleet verdwenen.. er scheen al de hele tijd een prachtig zonnetje hè! Met de regen waren wel de héle hoge temperaturen verdreven.. maar dat gaf niet.. was voor Jaxon juist wel lekkerder. We wandelden fijn nog even door.. en zagen behalve fonteinen dus ook nog wel wat andere leuke dingen ook.. zo’n mooi uithangbordje sla ik nooit over..blba 30

Waar we nu op weg gingen, hadden we de hele tijd al boven het plaatsje uit zien steken.. een donjon. En hoewel vriendlief hier op deze laatste foto dus afdaalt, moesten we er uiteindelijk een aardig stukje voor omhoog juist! Maar aangezien dit postje al flink lang is, laat ik dit laatste stukje van Pernes in een volgend postje zien.

Zo zie je maar.. blijkt een regenachtige dag, waarop je denkt de hele tijd maar noodgedwongen bij je tent te moeten blijven, er eentje met zowat de meeste foto’s te worden..! hahahaa!

blba 31

28 gedachten over “Water vooral..! ;-)

 1. Zo zie je maar dat de weersvoorspellingen niet altijd uitkomen. Gelukkig maar voor jullie. Maar water genoeg met al die fonteinen. Zo zie je maar dat ziektes zich niet laten tegenhouden door muren en poorten!

  Like

 2. Een prachtig middeleeuws stadje is dat. Het moet heerlijk zijn om daar rond te kuieren. Slechts 122 slachtoffers van de pest, al vind ik dat anders best wel veel hoor.
  Tja, het zijn vaak de dagen waar je het minst van verwacht die het best meevallen.

  Like

  1. Ís ook best veel, maar in vergelijking met andere plaatsjes in de buurt schijnt het mee te vallen, die 122 slachtoffers.

   Misschien wel omdát je er niks van verwacht.. kan het alleen maar meevallen hè!

   Like

 3. Ik vind de regen op het tentdoek wel gezellig klinken.
  Maar het water moet wel buiten blijven 🙂
  Een echte kampeerder herken je aan zijn doorzettingsvermogen.
  De foto’s zijn prachtig, echt een herfst gevoel.
  40 fonteinen dat zijn en nogal wat, krijg altijd aandrang als ze lopen.
  Het elektriciteitskastje is leuk voor Sjoerd https://www.bvision.nl/ zijn verzameling.
  Een afwijking geeft wel een ander zicht op de omgeving.
  Een mooie omgeving. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Like

  1. Nou.. het droogde gelukkig allemaal wel op, maar dat was wel even iets minder leuk ja. Al een gelukje dat er geen kleding naast de matrasjes op het grondzeil lag.. maar we hadden achteraf ook méér dan genoeg kleding mee natuurlijk, dus dat was ook nog geen ramp geweest. Het is zoiets waar je dan de volgende keer extra goed op let.. dat dat zeil overal goed ondergestopt ligt hè.
   Denk niet dat dit wat voor Sjoerd z’n blog is hoor.. daar gaat het toch meer om die wat grotere elektriciteitshuisjes volgens mij.. niet om van die kleine kastjes. Maar die geschilderde zijn dus meer iets voor jou.. als je niet de hele tijd naar de wc wilt lopen..! 😛

   Like

   1. Heb het vroeger ook ehad met kamperen in Schotland, tentje opzetten en dan een plensbui op mijn kop, alles zeik nat.

    Like

 4. Het ziet er helemaal opgeklaard uit, mooie blauwe lucht. Prachtige foto’s van dit oude stadje en wat bedrieglijk die nepfonteinen, je merkt het niet op het eerste gezicht. Gelukkig jullie niet laten doen door een beetje regen.

  Like

  1. Nee.. als het maar één dagje van de week is, dan zitten we dat wel uit hoor.. daar blijven we niet voor thuis. En nu bleek het zelfs alleen maar een nacht en een halve ochtend.. des te beter! 🙂

   Like

  1. Wellicht waren we er, ook als het nog regende, toch wel naar toe gereden.. een hele dag lezen kan vriendlief slecht tegen hehe. Maar het was natuurlijk véél leuker om het met een zonnetje erbij te zien allemaal.

   Like

Reacties zijn gesloten.