Op zoek naar de zwanenkuikens!

akui 00aJa, ik liet er afgelopen weekend al wat van zien.. er waren dan toch nog een paar kuikens uit de eerst verlaten zwaneneieren gekomen hè.. ik zag dat toen ik even een boodschapje was wezen doen en ik had toen m’n camera niet bij me. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag was het niet zulk denderend weer.. een beetje dreigend bewolkt. Dus toen vriendlief Jaxon uit wilde gaan laten en vroeg of ik mee ging, bedong ik wel dat we én niet zo ver zouden gaan, want ik had geen zin om een jas aan te trekken, maar kletsnat regenen had ik ook geen zin in.. én of we dan langs dat zwanennest konden gaan, want dan kon ik die kuikens misschien op de foto zetten. akui 00bNou.. vriendlief vond het allemaal best.. die was ook echt verrast geweest dat er überhaupt nog eieren uit gekomen waren, dus we gingen meteen richting de singel. Er hangen hier in de bushaltes en op trafohuisjes nu van dit soort posters.. weet niet goed waar het op slaat en van wie of waarvoor het reclame maakt. Maar echt goed vind ík het persoonlijk nog niet gaan hoor.. laat staan béter..!
Toen we de singel overstaken keek ik eerst nog even het water  richting het witte bruggetje af, want de zwanen zouden daar kunnen zwemmen hè.. die blijven nou echt niet meer in de buurt van dat nest. Maar nee.. we zagen niks daar..akui 01

Dan langs het nest, maar we hadden vanaf de ‘wegbrug’ al gezien dat de zwanen daar ook niet waren.. nou ja, we gingen toch eventjes kijken. Langs de herinneringsplaquette bij de koningslinde.. weer een ander soort koningslinde dan die geplant worden bij de geboorte van een kroonprins of – prinses.. deze was ter gelegenheid van het huwelijk van Juliana en Bernhard geplant in 1937. Bijna vergeten en bijna omgehakt.. want álle bomen hier langs de singel zouden gekapt gaan worden in het kader van ‘laten we eens gek doen’.. hahaha nee hoor.. ze wilden de singel eigenlijk gaan verbreden als extra waterbuffer. Maar er kwam veel protest tegen en die ene afwijkende boom(-soort) in de rij trok toen ineens de aandacht en kwam men er dus achter dat het een speciale boom betrof. Nouuu.. tóén waren alle kapplannen meteen van de baan (het zou toch ook wel héél erg zonde van al die prachtige bomen geweest zijn hè!) en werd er zelfs een glimmende koperen plaquette bij geplaatst.. nou jaaa.. het wás ooit glimmend, maar de vogels hebben die linde altíjd al erg gewaardeerd..! hahahaa!

akui 03Bij die eerste klomp lissen was het nest.. verlaten dus, maar die twee eieren, die ik moeders al naar de kant had zien schuiven, lagen er nog.. toen ik de foto’s stond te maken, landde er net een libelle op hehe..

akui 05

akui 06

We liepen de singel verder af, in de hoop érgens die zwanen met hun kuikens te zien zwemmen. Een eindje verder is die betonnen duiker waar vaak waterschildpadden op zitten te zonnen.. het water stond hoog, want het ding was net onder de wateroppervlakte verdwenen. Maar er stond toch ook een reiger er heel ingespannen te vissen, dus dan laten de schildpadden zich wel even niet van té dichtbij zien..! Op de boomstam aan de andere kant van de stenen wegbrug zat er wél eentje.. omdat ik Jaxon nu niet vast hoefde te houden, kon ik er wat beter op inzoomen..

akui 08

Bij de nieuwe spui stond ook weer een reiger.. ik zie er de laatste tijd echt veel.. en allemaal maar vissen.. die singeltjes en slootjes in onze woonwijk moeten toch wel erg visrijk zijn, zoveel reigers die er hun buikje aan vol staan te vreten..! Verderop waar de singel zich verbreed tot vijver, zoomde ik nog in op een meerkoet met kleintjes.. die rode koppies van dat kleine grut vind ik altijd zo leuk, maar die beestjes zwommen eigenlijk wel nét te ver voor het mooi.. en de zwanen waren hier ook niet te zien, dus dat was pech..

Toen het dijkje op.. en daar zat nóg een visser.. maar dan eentje van de menselijke soort hehe..akui 10

Het groen op en aan de dijk heeft al een zomerse aanblik.. we gingen halverwege de dijk het pad af naar het parkje daar beneden..

akui 12De appelboom bij het witte bruggetje, waar ik een maandje geleden de bloesems nog van fotografeerde, is allang uitgebloeid.. de kleine appeltjes zijn zich al aan het vormen! Maar de vlier heeft het bloeien zo net boven het water nu over genomen..akui 13

akui 14

Het parkje met de planken bruggetjes zag vooral geel van de boterbloemen.. we wandelden het helemaal door..akui 15

akui

akui 17aGeel, geel en nog meer geel hè.. maar in de struiken van de groenperken om het park heen ( afscheiding van de luxe villa’s die daar in dat stukje wijk staan) was nog wel wat anders te zien hoor.. zoals het wit van spirea’s, die in een prachtige vorm groeiden. Spierstruik is de Nederlandse naam volgens mij. Je hebt die in vele soorten he.. en in allerlei kleuren. Het is dat deze struik zo mooi van vorm was, want qua kleur zie ik toch liever de donkerrode spirea’s.  Zoals jullie kunnen zien houdt Jaxon toch ook in de gaten dat ík wel bij z’n ‘kudde’ blijf hè hehe, hij heeft een voorkeur voor de baas, maar de vrouw wil ie toch ook niet kwijt hoor.. gelukkig! hahahaha!akui 18

Mijn voorkeur voor de kleur donkerrood werd op de hoek van het pad (we waren ondertussen het parkje uit aan het wandelen) meteen bevredigd, want daar stond een prachtige weigelia in die kleur.. héél mooi vond ik..

We waren dus op zoek geweest naar die zwanenjonkies en die hadden we helemaal nog niet gezien hè.. we vermoedden dat het zwanenkoppel nog geen wegen over zou gaan steken met die kleine donsbolletjes, maar veilig in het water zouden blijven. Dus hadden we het wellicht niet goed gezien, dat ze tóch in het stuk van de singel bij het witte houten bruggetje zouden zwemmen. Daar gingen we met een grote omweg dan maar naar toe wandelen. Dat is zo’n beetje onze hele eigen wijk rond, maar gelukkig is dat ook een móóie wijk hè hahahaa! Ik ga in een volgend postje verder.. de spanning, óf we die zwanen zouden gaan vinden, heb ik door dat postje afgelopen weekend natuurlijk al bedorven.. want JA! ik had ze op foto en al hè hahaha! Maar dat geeft niet.. het zal jullie nog wél kunnen verbazen, wáár we die beesten uiteindelijk zouden aantreffen..!

En straks.. om half 12.. mag ik eindelijk naar de kapper.. joepieieieieieie! 😀

akui 20

24 gedachten over “Op zoek naar de zwanenkuikens!

  1. Ik geniet zo van het jonge spul wat rond loopt, de duifjes koeren hierook al vroeg in de ochtend.
    De Hemelvaartsdag ging ik ook nog even boodschapjes doen, dus een zomersbodywarmer aan.
    En toen kwam ik buiten en regende het, ik ben vrolijk door gelopen en sommige mensen keken me verbaast aan.
    Toen ik nog in mijn geboorteplaats woonde stond er op het plein ook een koningslinde.
    Helaas was de gemeente vergeten dat de boom onderhoud nodig had en deze is later ook dood gegaan.
    Mooie foto van het ei en de libelle.
    Ja inderdaad ze zijn zo leuk de meerkoetjes en pa en moe zorgen zo god voor ze.
    De schildpad is toch een import dier uit een aquarium?
    Heerlijk om een hond te hebben, ze laten je wandelen. Hans

    Like

    1. Op Hemelvaartsdag zélf? Nee, toen was het hier gewoon heel erg mooi weer. Maar de vrijdag erná ging het wel regenen.. het waren blijkbaar hele plaatselijke buitjes.
      Ja, komt vaker voor dat die herdenkingsbomen dood gaan hoor.. hier in de wijk ook eentje die geschonken was met het 50-jarig bestaan van de wijk.. de plaquette staat er nog, maar de boom is een nieuwere hehe.

      Die waterschildpadden worden gedumpt ja, ik schreef daar al eens over. Als je ze koopt zijn ze zo groot als een 2euromunt.. maar dan vinden de mensen het zielig dat die beestjes in een klein terrarium zitten en geven ze ze een groter verblijf.. maar dan groeien die schildpadden ook.. net zo lang tot ze te groot worden om in een binnenbak te houden.. ze zouden je vinger er ook afbijten als je niet uitkijkt. En dan worden ze dus stiekem in de singel losgelaten.. er zwemmen er hier legio rond.

      Geliked door 1 persoon

  2. Er is in je laatste postjes zoveel mooi groen te zien. En de foto’s ervan zijn ook allemaal om te zoenen. Wat kleur betreft is de natuur in deze periode uitbundig en in vele variaties te zien. Geniet er maar van nu het mooi weer is .

    Like

    1. Nou.. lager, bij de grond, wel, veel kleuren.. maar de bomen raken zo ongeveer nu in hun zomertooi en dat is vooral alleen maar groen hè.. vind ikzelf eerlijk gezegd een beetje saai hehe.

      Like

  3. Bomenkap -> zonde, MizzD! Zoveel mooie beestjes daar! En eieren…, verlaten? In Brugge zijn gisteren weer 4 eieren gestolen…
    Mooi gekortwiekt!?
    Lie(f)s.

    Like

    1. Ja, dat vond iedereen, behalve de deelgemeente. Maar gelukkig kwam men er achter dat dat een speciale boom was hè.
      Die twee eieren bleven liggen.. we kwamen iemand tegen die zei dat ie de dierenbescherming ervoor ging bellen.. waarom weet ik niet.

      Héél erg gekortwiekt hahahaha.. lekker hoor! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  4. Nee, écht beter, wordt het allemaal nog niet hoor, ik vrees dat het nog een hele tijd gaat duren.
    Die libelle op het ei, was een cadeautje hoor, daardoor, werd het een bijzondere foto.
    Alles goed gegaan bij de kapper??

    Like

    1. Ik zag het pas later op het grote scherm hoor.. dat die libel daar was gaan zitten. Ik dacht ‘shit!.. een streepje erop..!’ hahaha en toen was het dus een bonus-beestje! Alleen op de allereerste, die ik van het weekend al plaatste, stond ie nog niet.

      Nou.. allebei m’n oren zitten er nog aan, dus ja! het ging goed.. ze had er haar werk aan en had m’n haar nog nooit zó lang gezien zei ze hahahaha!

      Like

  5. Dacht wel dat je ze nog zou treffen maar ons lekker nog een dagje laten wachten! Toch leuk hoor als je in zo’n groene, gele, witte oase van rust kan wandelen, zalig.

    Like

    1. We zágen ze niet meteen hè.. wij moesten óók wachten! 😛
      ’t Is niet zó groot daar hoor.. een klein parkje tussen woonwijken in.. maar groen is groen en we zijn er blij mee hehe. En als we ál het groen aan elkaar rijgen, kun je toch een flinke wandeling maken inderdaad! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  6. De natuur zit boordevol leven. Er zijn de voorbije weken nogal wat jonkies gemaakt. Ook bij de mensen. Dat heb je met die lockdown natuurlijk. Leuke zoekwandeling MizzD ! Geniet van je kapbeurt !

    Like

    1. Hahaa.. is dat zo? ik weet nergens van hoor.. maar gelukkig duurt het bij mensen wat langer eerdat die jonkies geboren worden.. de ooievaars zouden het nu te druk hebben om die te bezorgen, aangezien die nu zélf met kuikens zitten hè! 😉

      Like

  7. Goede morgen Mizz. de witte spirea in mijn tuin is al uitgebloeid jammer genoeg, want het is een mooie blikvanger als hij in volle bloei staat. Ik wens je een fijne woensdag toe.

    Like

  8. Je voert de spanning wel op! Het wordt vast beter! Een keer.
    Trouwens, ik vond een Art Nouveau wandeling in Deventer op internet, dus ik ga op onderzoek uit.
    Succes bij de kapper! Ben benieuwd hoe ze coronamaatregelen in de praktijk brengen. Volgende week ga ik naar de opticien, dat is ook nog een heel gedoe qua corona.

    Like

    1. Een keer.. hopelijk wél! 🙂
      Oh er zullen zéker wel a-n panden zijn in Deventer.. ben al eens benieuwd wáár precies. Heb indertijd ook nog een stadswandeling gedaan, maar dat was meer om de stad te leren kennen, geen specifiek thema.

      Ik vraag me af óf ze iets doen bij die kapper.. er werd aan de telefoon toen ik die afspraak maakte al niks gevraagd over m’n gezondheid.. maar goed.. dat was ook al 2½ week geleden..! 🙂 Er staat op hun site dat je niet moet komen als je snotterig bent en je moet je handen bij binnenkomst ontsmetten.. meer niet. Oh ja, je mag een mondkapje op doen als je dat zelf wilt, maar die heb ik helemaal niet, dus ik zal zonder moeten.. kunnen ze ook de elastiekjes niet doorknippen hahaha!

      Like

  9. Zelfs de schildpad laat zich zien. Misschien wordt het echt wel beter. 🙂 voor al die dieren daar is allemaal gewoon verder gegaan niks aan de hand.

    Like

Reacties zijn gesloten.