Beeldig memorial..

beeld 00aDe zaterdag vóór Vaderdag hebben we met z’n allen m’n schoonmoeder naar haar nieuwe stek verhuisd.. van haar ruime eengezinswoning naar een appartementje in een seniorencomplex. Nog wél zelfstandig.. een zogenaamde aanleunwoning (of, zoals het in mijn oma’s tijd nog heette, een serviceflat). Alles lekker gelijkvloers en een gezamenlijk terras buiten met de buren van hetzelfde rijtje. Bovendien zou schoonma als ze geen zin heeft om te koken in het restaurant van het complex kunnen eten.. of het in haar flat kunnen laten bezorgen. Allemaal best handig voor een vrouw op leeftijd. En dan is er ook nog het voordeel van dat het in haar eigen buurtje is.. dát was voor de verhuizing ook heel fijn natuurlijk..! Niks geen busjes hoeven huren.. vriendlief had ergens een plat karretje geleend en de grote stukken gingen daarop zó die anderhalve straat over en door de terrasdeur naar binnen.. makkelijk! Er waren ook wat nieuwe dingen gekocht en die waren netjes op tijd geleverd.. kortom: het ging vlot en zonder problemen.. en schoonma was er heel tevreden mee, met hoe alles ging en hoe alles mooi paste. Ik denk dat ze snel gewend zal zijn hoor!beeld 00b

Tijdens de verhuis kwam het gesprek op de zondag erna.. die Vaderdag dus. Zowel de vrouw van vriendliefs broer, hij en vriendlief zelf en ik dus raakten vorig jaar in een paar maanden tijd onze vaders kwijt.. heel toevallig. Er hoefde dus maar weinig nog aan Vaderdag gedaan te worden. Maar m’n schoonmoeder vroeg of we geen zin hadden in een klein wandelingetje dan.. in het park waar zij met m’n schoonvader de allereerste keer had afgesproken, toen ze elkaar net kenden. Nou.. best leuk toch? Dus reden vriendlief, Jaxon en ik die zondagmiddag naar de nieuwe woning, waar we verzamelden en koffie dronken en daarna met z’n allen ( de twee (volwassen) kleinkinderen hadden het ook leuk gevonden om mee te gaan) door naar Zwijndrecht.. want daar was dus dat park.. het Noordpark. Het was wel wat minder mooi weer als we gehoopt hadden, maar we waagden het er mar op.. koud was het niet, alleen de lucht was dreigend.. blijkbaar is ie dat altijd in Zwijndrecht..?? hahaha!  We parkeerden op de kleine parkeerplaats aan het water.. dat is hier de Noord dus..beeld 01

beeld 02aEn toen op pad.. en hoewel ik in de struiken nog deze half vergane paddenstoel ontdekte, lag het accent van dit park eigenlijk niet echt op het groen, maar op de vele kunstwerken die men hier heeft geplaatst.. het wordt dan ook eerder het Beeldenpark genoemd tegenwoordig.. stond ook op een wegwijsbordje waar we op weg naar het park langs reden.

Dus algauw zagen we de eerste beelden al verschijnen.. en, heel fijn, er stonden ook beeld 02binformatiebordjes bij.. altijd leuk om te lezen wie de dingen gemaakt hebben hè! Zoals dit eerste metalen werk.. dat van ene Niels Lous bleek te zijn, die het in 1989 maakte. Eigenlijk vond ik dat meer op een werk uit de transportbandenfabriek, waar vriendlief ooit werkte, lijken dan op kunst.. hoewel.. ook die metalen dingen die echt ergens voor gebruikt worden, vond ik in die fabriek er vaak heel kunstig uitzien hoor hehe..beeld 03

De kunstwerken volgden zich nu in een gestaag tempo op.. de ene sprak me meer aan dan de andere, zoals altijd wel.. smaken verschillen nu eenmaal hè..

beeld 05

beeld 06We wandelden lekker door.. vriendlief en ik probeerden steeds toch nog wel de nodige afstand te bewaren, maar we waren de enige in het gezelschap.. en het was met het verhuizen ook al bijzónder lastig geweest. Ik vond dat wel een beetje riskant voor m’n oude schoonmoeder, maar dat was juist degene die iedereen steeds opzocht, dus ja. We kwamen algauw weer aan de oever van de rivier uit..

Eigenlijk sta je hier op het Drierivierenpunt, waar Dordrecht ook bekend om staat.. dat ligt dan ook daar rechts in de verte aan de overkant van het water. Dit hier is de Noord dus.. en daar linksboven (op de tweede foto hieronder), waar het plaatsje Papendrecht ligt, komt de Beneden Merwede erbij, die dan, waar ie verder naar rechts langs Dordrecht stroomt, de Oude Maas wordt..beeld 08

beeld 09Ook hier nog kunst zoals te zien is, maar ik genoot nu toch liever even van de uitzichten op het water hoor.. en vooral eróver.. naar Dordt natuurlijk hè hahahaa! Wij Dordtenaren zeggen altijd dat het beste stukje van zowel Zwijndrecht als Papendrecht het uitzicht op Dordrecht is hahahahaa..

beeld 11Jaxon had het prima naar z’n zin.. alleen als de baas even zo’n kunstwerk wat beter wilde bekijken, was ie wat ongedurig en wilde ie eigenlijk liever dóór..beeld 12

.. maar oh wee als ie een hondje zag.. dan was ie zélf niet van z’n plek te branden hè haha..beeld 13

We kuierden langs de waterkant nog wat verder.. en zagen een gevarieerd aanbod van kunst, hoewel het meeste wel heel erg abstract was. En dan ga je in een ballorige bui zelf wel verzinnen wat iets voor moet stellen hè. Zoals dat werk aan de waterkant.. een stuk muur met grote bonken erop.. het leek voor mij wel heel erg op een héééél makkelijke klimwand hehe, dus zette ik er vriendlief graag bij op de foto..

beeld 16

Had nog wel veel verder langs het water willen wandelen hoor.. leuk dat uitzicht op het historische centrum van mijn  geboorteplaats hehe. Maar schoonma werd al snel wat vermoeid.. tja, het was al een behoorlijk vermoeiend weekend voor haar geweest met die verhuizing. Dat gaat niémand in de kouwe kleren zitten.. en een oud mens van 88 al helemáál niet. Dus ging het weer terug het bossige gedeelte in. Hier zagen we nog een grote zwarte herdenkingsteen bij een boom die daar geplant was toen het park werd gerealiseerd (en Jaxon ging erbij liggen, omdat ie weer een ander viervoetertje zag natuurlijk hè.. die steen zélf zei ‘m niks haha). En vervolgens kwamen we nog langs diverse kunstwerken..

.. alvorens we weer bij de parkeerplaats terug waren. In het uiterste linker hoekje zag ik een paadje naar een piertje in het water gaan.. daar stonden wat hengelaars..beeld 18

En toen ik het paadje iets verder nog afliep, zag ik een rivierstrandje.. haha grappig, daar had ik het laatst nog over in dat postje over het Eiland van Brienenoord hè.. dat wij daar vroeger vaak heen gingen om te zwemmen en in het zand te spelen. En dat je dat tegenwoordig niet vaak meer zag. Nouuu.. er zaten daar toevallig wél een paar mensen lekker van het uitzicht te genieten op hun klapstoelen..! (kon het niet goed zien, maar denk dat het de vrouwen van de hengelaars waren hehe)beeld 19

Nog een laatste foto van de Noord..beeld 20

.. en toen stapten we weer in de auto en reden nog even terug naar schoonma’s nieuwe huisje om nog wat te drinken met z’n allen, voordat we weer huiswaarts keerden. Best een mooie afsluiting zo van schoonpa’s leven.. beter dan het trieste van z’n uitvaart. Ik hoop eigenlijk dat míjn hele familie zo rond m’n pa’s verjaardag, net als de afgelopen jaren, ook nog eens gezamenlijk op stap zal gaan.. waar dan ook heen. Zou ik erg leuk vinden. Maar ja.. dit kleine clubje schoonfamilie, 7 personen in totaal (alleen neefs partner was verhinderd, dus eigenlijk 8).. da’s natuurlijk niks in vergelijking met míjn familie, die wel uit zo’n 50 personen bestaat.. dan is het véél moeilijker iets af te spreken!

beeld 21

 

32 gedachten over “Beeldig memorial..

 1. Als ik zo lees zal je moeder het op haar nieuwe stekje erg naar de zin hebben. Ze geniet nog van een zekere vrijheid en kan genieten van service daarboven op. En het is niet eens zover waar ze voorheen woonde .Dat telt ook mee natuurlijk.
  Het is een mooi park om door te wandelen en die kunstwerken geven toch een meerwaarde eraan of je ze nu mooi vindt of niet. Ik heb het meer voor zachtere vormen.

  Like

  1. M’n schoonmoeder dus hè.. en ja hoor, die gaat wel wennen.
   Ja, vind ik dus ook.. er moet óf mooie beplanting zijn óf iets anders extra..
   en hier is dat dus moderne kunst.

   Like

 2. Goede middag Mizz. fijn zo’n wandeling samen. Ik had gedacht dat Hedda een vrouw was, maar uit de tekst blijkt dat het een man is, zo kun je je toch vergissen. En kunst moet je aan het denken zetten sommige kunstwerken doen dat ook wel, maar er is genoeg waar ik echt niets bij denk eerlijk gezegd. Fijne dinsdag verder 🙂

  Like

  1. Ik dacht hetzelfde als jij over die naam hehe.. gek eigenlijk hè. 🙂
   Ik weet niet of alle kunst je aan het denken moet zetten.. kan er soms ook gewoon heel erg van genieten.. en eigenlijk doe ik dat nog het liefste. Maar dat had ik hier niet écht veel.. dan genoot ik toch meer van dat zicht op Dordt hahaha!

   Like

 3. Fijn dat ze zo dicht bij haar woonplaats is kunnen blijven en dan een serviceflat op de begane grond, handig, kan ze makkelijk binnen en buiten. Een mooie wandeling hebben jullie toch gemaakt. Je schoonma kan toch nog wandelen op haar 88ste, wat tof. Kunst, ja soms mooi goed, soms minder, maar voor één ieder iets en dat is ook belangrijk.

  Like

  1. Ja, ook al hebben de bewoners op de hogere etages ook allemaal een groot soort dakterras om buiten te zitten, was ze best blij dat ze ook gewoon lekker buiten kon zitten.. ze is nogal een zonaanbidster, zit graag buiten als de zon schijnt. En aangezien dat tehuis precies hetzelfde staat ten opzichte van de zon als haar oude huis, zit ze ook nu weer op het zuiden.. dus lekker hè!
   Ze loopt wel liever met een rollator nu.. maar dat gaat nog best goed ja. Ze heeft wel een tik gehad van het overlijden van schoonpa.. ze was daarvoor nog een stúk kittiger dan nu.. maar ze redt zich dus wel.

   Geliked door 1 persoon

 4. Lijkt me me de makkelijkste verhuizing qua reistijd waar ik ooit over hoorde. Wel makkelijk natuurlijk zo dichtbij en ook fijn als je in je vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
  Van veel kunst snap ik de kunst niet. Of wat de kunstenaar voor ogen had toen die het maakte. Zal wel aan mij liggen.

  Like

  1. Nee.. dat heb ik wel vaker met abstracte kunst hoor, dat ik de kunst er niet van inzie. Dan moet het een mooi geheel zijn.. of een apart gebruik van materialen of zo wil het je aanspreken. Dat eerste metalen ding, dat vind ik wel wat hebben.. en die bewerkte aluminium zuil.. vind ik een beetje een modern equivalent van die prachtig bewerkte zuilen uit de oudheid. Maar dát was pas écht kunst.. ben je weleens in Rome geweest? wauw.. dat zijn prachtdingen! Da’s wel wat anders dan een driehoekje uit een kei halen en die dan op een andere rechthoekige steen hangen.. hoewel dat op zich nog best kunstig eruit zag hehe.

   Ja, dat was zéker een vrij eenvoudige verhuizing ja. Heel veel heen en weer lopen, maar het is in wezen gewoon in de volgende zijstraat, dus niet ver. En m’n schoonmoeder is ook wel van aanpakken, nog steeds.. dus alles was al een eind ingepakt.

   Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Mizzdieke! Wat een prachtige dag! Het ziet er goed uit voor de mama, ook een mooie wandeling gedaan, een dag om nooit te vergeten en te koesteren! Ja de mooie zichten waren weer de hand van ons Mizzdieke hé, maar de…….kunstwerken waren ja kunst dan maar zeker? Tot de volgende keer xxxxxxxxxxxxxxx Grtjes aan allemaal xx

  Like

  1. Ja, het was de moeite.. wel geen hele dag hoor.. het was maar een middagje hehe.
   Maar voor ons, met Jaxon, is een wandelingetje altijd een goed plan hè! 🙂
   De kunst was niet veel, maar de uitzichten des te meer hehe!
   Dag dag! xxxXxxx

   Like

 6. Hoi Mizzke!
  Fijn dat de verhuis zo vlot verlopen is, en wel goed voor je schoonmama dat het in haar oude buurt is. Zo zal het allemaal wel vlug wennen. Ze wou het zelf ook en dat scheelt wel natuurlijk om aan te passen.
  En een wandeling in het park waar ze elkaar leerden kennen was wel mooi voor vaderdag!
  Groetjes!

  Like

  1. Zij alléén wilde het.. voor ons hoefde het helemaal niet hoor, het was helemaal haar eigen keuze.. ze had zelf ook zitten zoeken naar waar ze heen kon en had dit toen gevonden. Dus dat gaat zeker goed komen.

   Ja, dat was wel een leuk ideetje van haar hè! 🙂

   Like

 7. In een seniorencomplex kun je best fijn wonen, zeker als er zorg is.
  Voor de afstand was het verhuizen zo goed te doen.
  Ach wat lief nog naar de eerste plek te gaan van hun afspraak.
  Soms heeft kunst wel iets herkenbaars.
  Het Drie rivierenpunt kende ik niet, vast gemist op school.
  Nou ze loopt nog goed mee voor haar 88ste.
  Het is wel een verbinding met elkaar, schoonmama zal het hebben gewaardeerd. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Like

  1. Ja, dat was allemaal heel goed te doen, zo dicht bij elkaar.. zo gepiept.
   Maar het is altijd meer zooi dan je van tevoren kunt bedenken hè hehe.
   Het werd zéker gewaardeerd.. en nu kan ze rustig nog wat ouder worden hè. 😉

   Ik weet niet of je dat op school meekrijgt hoor.. maar als je van Dordt bent, zoals ik, dan wéét je dat gewoon. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Weet het nog van mijn ouders, zoveel spullen en ik merk dat ik ook die kant opga.
    De wortels van mijn vaders kant ligt in die omgeving, zelfs nog een boek over geschreven.

    Like

    1. Och, maar bij de spullen van míjn ouders vergeleken, was dat van m’n schoonouders helemaal niks..! We zijn met z’n allen drie maanden aan het opruimen geweest in ons ouderlijk huis.. dát waren pas een hoop spullen. Sindsdien denk ik elke keer: ik moet thuis aan de slag! 😉

     Like

 8. Ik vind het uitzicht op Dordrecht ook mooier dan de meeste kunstwerken. Maar het lijkt me toch een fijne wandeling te zijn geweest met je schoonmama en je schoonfamilie. Uw schoonmama zal vast heel vlug wennen aan haar nieuwe flatje.
  En een uitstap met de hele familie D. die moeten jullie vast doen hoor. Dat zou je Pa van hierboven uit heel fijn vinden.

  Like

  1. Ach ja.. en in de tijd dat mijn schoonouders daar aan het daten waren, wás er ook helemaal nog geen kunst te zien natuurlijk.. zíj hadden al genoeg aan dat prachtige uitzicht alleen. Of zouden ze alleen elkáár in de ogen hebben gekeken..? 😉

   We hebben het elk jaar sinds m’n moeder overleden was gedaan hè.. eerst naar diverse dierentuinen en vlak voor zijn dood nog koffiedrinken in recreatiegebied de Merwelanden op het Eiland van Dordrecht. Maar ik weet niet of iedereen er nog voor te porren is.. want het was ook wel om m’n pa te plezieren iedereen nog eens rond zich heen te hebben.

   Like

 9. Op die leeftijd nog verhuizen is niet altijd makkelijk maar ze heeft nu heel veel voordelen met zo een service flat. Natuurlijk ook goed dat ze nog in dezelfde buurt woont dan geraakt je ook veel sneller aangepast.

  Like

  1. Alleen maar voordelen eigenlijk.. en inderdaad, ze wordt niet uit haar vertrouwde buurtje gerukt, dus dat zal toch wel helpen. Nu zegt men altijd wel ‘je moet oude bomen niet verplanten’, maar in haar oude huis zat ze ook niet fijn meer.. ze ergerde zich eraan dat ze de boel niet bij kon houden. Dus hopen maar hè, dat het snel went nu.

   Like

  1. Nou.. één hoek van de kamer is eigenlijk helemaal zoals ze het eerst ook had.. en daar kijkt ze vanaf haar vaste stoel op, dus lijkt het me dat ze zich wel snel thuis zal voelen hoor.

   Geliked door 1 persoon

 10. Wat een fijne plek voor je schoonmoeder! En gezellig om zo met de familie te wandelen. Mooi park, maar ik ben meer gecharmeerd van de gezichten over het water dan de beelden. 🙂

  Like

  1. Wie niet, met het zicht op het mooie oude Dordrecht? 😉

   Nooit geweten hoe ze elkaar hadden leren kennen.. maar dat was dus op wandel in dit parkje. M’n schoonmoeder komt uit Hendrik Ido Ambacht, en m’n schoonvader was een echte Dordtenaar.. dit was mooi halfweg blijkbaar hehe.

   Like

 11. ideaal zo’n serviceflat en dan nog in haar buurt, zullen altijd wel mensen zijn die ze kent
  niet echt iets die me bijzonder aanspreekt tussen die kunstwerken
  die zilverkleurige driehoek links die heeft nog iets zo bij het water is het net een golf
  en zo hadden jullie schoonmama toch een mooie dag bezorgt

  Like

  1. Ja, daarom wilde ze graag daarheen… kon ze nog eens naar haar oude buurtjes wandelen.. en vice versa.

   Vond de roestige driehoek het mooiste.. als omlijsting voor het zicht op de oude Groothoofdspoort in Dordt hahahaa!

   Like

 12. Geweldig voor je schoonmoeder, ideaal hoor!
  Als ik eerlijk ben, is er geen kunstwerk bij, waar ik van onder de indruk ben hoor.
  Het was natuurlijk best wel vermoeiend voor je schoonmoeder, maar ze zal wel genoten hebben toch?

  Like

  1. Nee.. ik eerlijk gezegd ook niet.. maar ik denk dat áls er iets bij stond waar mensen laaiend enthousiast van werden, het daar in die uithoek wel snel ontvreemd zou zijn geworden hehe. deze stukken waren allemaal vrij hufterproof hehe. Toch op zich wel aardig om eens langs te wandelen hoor.. je krijgt er grappige discussies over. 😉
   Schoonma is altijd blij met wat aandacht ja hehe.

   Like

Reacties zijn gesloten.