Er weer eens op uit!

amon 00aAfgelopen zondag was het redelijk goed weer en we hadden zó’n zin om weer eens, lekker als in het oude normaal hehe, een mooi stadje te gaan bekijken. We besloten het er maar weer eens op te wagen hoor.. als het er erg druk op straat zou zijn, konden we zó weer omkeren en wat anders verzinnen om Jaxon en onszelf de nodige beweging te geven hè. Maar we kozen maar een vrij klein plaatsje uit.. en het viel allemaal hartstikke mee.. helemaal niet druk. En welk plaatsje was dat dan? Nou.. we waren er nog nooit, we kozen iets op goed geluk uit, toen we op internet er wat mooie fotootjes van zagen.. het kleine Utrechtse plaatsje Montfoort, net over de provinciegrens.
Wél al een heel oud stadje.. al in het jaar 1170 liet de bisschop Godfried van Rhenen op een strategische plek langs de Hollandse IJssel een kasteel bouwen. Deze burcht moest het Sticht, het gebied van de bisschop van Utrecht, beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. Bovendien kon de bisschop van hieruit het soms opstandige Utrecht onder de duim houden. amon 00bDe naam van het kasteel Montfoort is waarschijnlijk afgeleid van ‘Mons Fortis’, dat sterke berg of burcht betekent. Als commandant van het kasteel werd een dienstman uit de ridderstand benoemd.. hij kreeg de titel ‘burggraaf van Montfoort’ mee, alsmede wat in de omgeving gelegen goederen. De opeenvolgende burggraven ontpopten zich als machtige heren, die een stevig stempel drukten op de historie van deze streek.

Zoals dat ging, ontstond er rondom de burcht een nederzetting.. en dat kreeg in 1329 al stadsrechten. Er werd een stadsmuur gebouwd en een gracht gegraven.. kleine delen hiervan zijn nog steeds her en der te zien.amon 01

Ook bij de parkeerplaats waar vriendlief de auto neerzette, die zondagmiddag. Bij een supermarkt (die was dicht) meteen na het inrijden van de stad. En terwijl hij en Jaxon even wat gras op zochten (en wat schaduw), liep ik naar het einde van die parkeerplaats, want daar stond meteen al een blikvanger van jewelste.. een prachtige molen!amon 02

Het is stellingkoren- en pelmolen de Valk, uit 1753.. gebouwd op een plek waar al vanaf de middeleeuwen een molen gestaan had, op één van de bolwerken van de stad. Eronder zie je nog een stukje van de oude stadsmuur dus. In die tijd was het trouwens een dwangmolen.. dat wil zeggen, dat de burggraaf de bewoners van Montfoort en vele omliggende gemeenten verplichtte hier hun graan te laten malen.amon 03

Enfin.. er was nog meer te zien, maar het begin was al goed hè! Toen ik terug liep, kwamen vriendlief en Jaxon er ook net aan.. Jax had netjes zijn behoefte gedaan op een geschikte plek daarvoor, dus we konden het stadje in om de boel verder te gaan bekijken. Gezamenlijk wandelden we over die voormalige stadsgracht..

amon 05En de straat was er ook naar genoemd volgens mij.. de Lieve Vrouwegracht. Maar de eerste zijstraat naar rechts heette dus de Molenstraat.. en het deed me echt wel deugd dat dat hier dus géén, zoals ik zoveel op wandel al meegemaakt heb, loze belofte was hahaha.. zóveel Molenstraten gezien waar helemaal geen molen meer te zien was..

De Lieve Vrouwegracht was ook een mooi straatje.. met rechts oude huizen, waaronder een prachtig herenhuis met siermetselwerk, dat een gemeentelijk monument is..amon 08

amon 07a.. en aan de andere kant wat moderner werk, maar kijk.. dát vind ik dus ook leuk, zo’n naam.. en ook een jaartal-tegel boven in de gevel. Ja, 2015, nog niet oud.. maar dat zal het hopelijk wél eens zijn en als er niemand meer van die jaartallen op z’n nieuwe gebouwen zet, dan gaat zo’n traditie verloren en dat zou ik zonde vinden! Verderop nóg een traditie en nog wel een écht Nederlandse.. er was een vlag met een schooltas eraan uitgestoken.. er was dus iemand geslaagd voor z’n schooldiploma.. blijft leuk hehe. En schattige oude sierrandjes boven deur- en raamkozijnen leg ik ook wel vast..

Maar dat was alweer in een volgende straatje.. de Heiliglevenstraat.. want ja.. we liepen maar wat voor de vuist weg, hadden geen plan of zo, maar zagen steeds een kerktoren boven alles uitsteken en dachten dat dáár wel het centrum zou zijn. Dus daar gingen we in eerste instantie dan maar heen hè..amon 11

Er was genoeg moois in die straat ook al te zien.. zoals dit huisje waarvan de bewoners hun kozijnen in een heel hip kleurtje geverfd hadden, maar hun grote raam prachtig gedecoreerd hadden met oude glas-in-lood-panelen.. het kon m’n goedkeuring heel erg wegdragen hehe..amon 10

Ik zag op Wikipedia dat veel huizen in deze straat 18e eeuws zijn.. en dat was wel te zien. Vlak voor we de kerk bereikten, stond er aan de linkerkant een groot wit pand. Er hing een ANWB-infobordje aan de zijgevel.. het was een 18e eeuws herenhuis, waar tal van invloedrijke Montfoortse families hebben gewoond. Begin 20e eeuw bouwt men erachter een zaal aan, het Sint Joseph. Eerst alleen voor de R.K. Jongensvereniging, later wordt het een echt verenigingsgebouw waar tal van clubs hun onderkomen vinden..

Na nog wat mooi vormgegeven oude panden, staan we dan eindelijk voor de kerk..amon 13

.. waar helaas een kleine steiger tegenaan staat, die het beeld nogal verstoord. Deze redelijk eenvoudige kerk, in baksteen en met opvallend oranje pannen, werd in 1923 gebouwd op de plaats waar een kerk stond uit 1861, die te klein geworden was. De naam is een mond vol: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper-kerk. Ik vond deze driebeukige hallenkerk best mooi.. maar het bleek dus niet de belangrijkste kerk van het plaatsje te zijn, want het centrum was hier duidelijk nog niet..amon 14

amon 15aVriendlief was al een stukje doorgelopen toen ik probéérde foto’s te maken van de kerk.. wat lastig was, want ik stond er voor het mooi té dichtbij (ergo: weerhaan is eraf gevallen haha op de foto alleen hoor, niet in het echt hahahaa).. en stond voor alweer een ánder mooi gebouw.. de oude Pastorie uit 1889, ook een gemeentelijk monument. Een beeld van een koe in die tuin was wel apart en grappig hehe.. kon niet laten er flink wat fotootjes van te schieten..

amon 17

Maar het was hier nog niét het centrum dus.. en we ontdekten dat we even verderop een stukje langs het water konden wandelen.. en dan kwamen we nog veel meer moois tegen. Maar dat is voor een volgend postje.. dus hup op de fiets.. haha nee hoor.. gewoon wandelend.

amon 18

27 gedachten over “Er weer eens op uit!

 1. Jullie hadden wel geluk bij het uitkiezen van een wandelplaats. Erg mooi en zeker met een molen erbij. Ik verwacht altijd van een Nederlandse stad dat er ergens ene molen is. Dat hoort er bij jullie echt bij !
  Glas in lood ramen. Dat vind ik zo mooi dat ik lang geleden een dubbele deur in onze living heb laten veranderen in twee deuren met glas in lood. Mocht eens kiezen wat ik voor mijn verjaardag wilde ,hahaha! In elk geval een duur grapje.

  Like

  1. Er zijn er veel, maar toch niet bij élke stad hoor hehe! maar omdat vestingstadjes vaak een verhoging rondom hadden, de wallen hè, wat natuurlijk om wind te vangen heel handig was, staan er dáár vaak wel.

   Het is mooi maar duur ja.. glas-in-lood.. maar er is dan ook veel werk aan! Leuk verjaarskado! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Nederland heeft veel van deze mooie, gezellige stadjes, met een rijke geschiedenis, waar altijd wat te zien is. Een heel leuke wandeling MizzD !

  Like

 3. Goede middag Mizz. tja er moet natuurlijk ook gewerkt worden in een schilderachtig plaatsje, dat doet men ook, zo aan de stelling te zien. Ik ken Montfoort alleen van naam dus je hebt het nu weer met je foto’s op de kaart gezet.

  Like

  1. Natuurlijk.. en soms heb je dan de pech dat er hele straten overhoop liggen (zoals we vorig jaar in Spa zagen).. wat dat betreft viel dit nog wel mee. Het was alleen niet van de foto te houden hè. 🙂
   ik kende die naam alleen van Henk van Montfoort.. die ietwat té enthousiaste tv-presentator van de VARA van járen geleden.. en die kwam er niet eens vandaan hahahahaa!

   Like

 4. Ik had nog nooit van dat stadje gehoord. Niet zo gek natuurlijk want er zijn zoveel stadjes en dorpjes waar veel Nederlanders het bestaan niet van weten. Hier in Zeeland weten mensen niet eens waar mijn dorpje ligt 😆 Vrienden van ons verdwalen gewoon bijna elke keer als ze hier naar toe komen en later weer naar huis rijden.
  Het is een prachtig stadje zo aan je foto’s te zien. Ik ben wel een fan van dat soort straatjes, huizen, en een molen. Dat hippe kozijn dat vind ik ook geweldig. Het past gewoon helemaal.

  Like

  1. Ik eigenlijk ook niet hoor.. ik zoek gewoon op de kaart en kijk dan op Google naar foto’s ervan. Als het er een beetje leuk uitziet en vriendlief ziet het ook zitten gaan we gewoon eens.
   Ja, dat kozijn was goed gedaan hè.. zo kan een beetje ‘sullig’ glas-in-lood er tóch hip uitzien.

   Geliked door 1 persoon

 5. ja een molen is altijd leuk om zien en t is nog een mooie ook
  het felle raam met brandglas zie ik ook wel zitten
  grote pastorie met leuke tuin
  al benieuwd naar het centrum

  Like

  1. Een molen is een bonus in mijn boekje hehe.. elke keer als we een stadje bezoeken en er staat er eentje, is de hele uitstap voor mij al geslaagd. 🙂

   Like

 6. Ik denk dat het niet moeilijk was om op 1,5 meter afstand te blijven want er is zo te zien geen mens in Montfoort, hahaha.
  Lekker om weer dingen te gaan doen die voor de corona zo gewoon waren. Zelf ben ik al 2x uiteten geweest en ook al 2x naar de bioscoop, natuurlijk wel anders dan anders maar toch wel fijn om weer te kunnen doen.

  Like

  1. Hahaa, nouu.. er stáát op de foto’s een mevrouw met een kindje op de arm.. en ik probeer altijd wel vreemde mensen van m’n foto’s te houden hè, maar nee, het was inderdaad helemáál niet druk. Verderop trouwens wel meer, maar ook niet echt dat we op moesten passen nee. 🙂
   Van mij kan het niet snel genoeg gaan dat de dingen weer gewoon worden hoor.. maar we moeten toch wel waakzaam blijven, want dat virus is echt nog niet weg. Wereldwijd zéker niet en als er nu weer meer gereisd gaat worden kan het zó hier ook weer op gaan laaien.

   Like

 7. Wat heerlijk om weer op pad te kunnen gaan.
  De pelmolen de Valk is een mooie.
  Een omgeving waar je gelukkig van wordt. Hans

  Like

  1. Ja, daar hadden we echt wel naar uitgekeken hoor.. nu nog eens een weekendje weg kunnen zonder al te veel zorgen.. zou ook fijn zijn! 🙂

   Like

 8. Montfoort is een mooi plaatsje! Dwangmolen, klinkt niet prettig, maar hij is wel mooi.
  De kerk en de pastorie doen me erg denken aan de kerk waar ik in Zeist vlakbij woonde. Grappig.
  Jammer dat de weerhaan er niet meer op paste, op de foto. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad.. en dit was nog maar het beginnetje.. er was nog veel meer moois te zien!
   Dit was trouwens geen dwangmolen meer.. dat was die in de middeleeuwen.. dit is een nieuwere hè, 18e eeuws.

   Gelukkig staat die haan op alle foto’s ervóór, maar zo heel dichtbij was het echt onmogelijk hehe.

   Like

 9. Op een geven moment gaat het kriebelen, en moet je eruit hè?
  Een goede keuze om naar Montfoort te gaan, lekker rustig ook.
  Die molens zijn mooi hoor, dat blijft toch altijd trekken
  Het gras staat gelukkig flink hoog voor de koe!

  Like

  1. Ja, we waren al wel in de natuur erop uit geweest, maar nu zijn de terrassen weer open en kan er ook weer eens wat gedronken worden tijdens zo’n uitstapje hè.. dat maakt het toch weer meer een uitje. Het was er inderdaad heerlijk rustig.

   Fijn voor de koe, minder voor de bewoners.. die koe doet haar werk duidelijk niet hahahahaa!

   Like

 10. Wat mij direct opvalt is het oranje dak op de kerk. Het steekt zo fel af tegenover de omgeving. Wel mooi natuurlijk. Maar toch anders.

  Like

  1. Het leek mij wel een heel nieuw dakje op die toren.. anders dan de rest van de dakbedekking, hoewel die ook fel-oranje was. Het páste wel en het viel lekker op.. maar smaken zullen ook wat dít betreft wel verschillen. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.