Ja mooi, maar éérst effe..!

br 25aWe deden een wandeling bij het Oostvoornse Meer, vriendlief, Jaxon en ik, zondag de 19e juli. Het was niet koud (vooral toen we wat verder van het meer af wandelden, waardoor we ook nog eens minder wind hadden), maar wél zwaar bewolkt die dag.. maar de mooie omgeving maakte veel goed. Na een stukje met taurusossen, waren we bij een paarden weide uitgekomen, die geel zag van het Jacobskruiskruid. br 25bLangs het ruiterpad dat wij volgden zagen we dan ook nog kruisdistels staan.. ik poste er afgelopen weekend ook al een fotootje van, vind het zo’n mooie plant, die je vooral veel aan de kust kunt tegenkomen hè!
Paarden en runderen slaan bij het grazen het gele Jacobskruiskruid instinctief over, aangezien het enorm giftig is voor de meeste zoogdieren.. (ook voor de mens!) en de bloemetjes zijn dan nog twee keer giftiger dan de blaadjes..br 26

Het was een bijzonder leuk paadje, met veel verschillende bloemetjes.. Jaxons neus maakte weer overuren hehe.. en tot slot poseerde ie ook nog even spontaan voor mij. Niét hoor.. hij wilde eigenlijk rechtdoor, maar we moesten de hoek om hehe..

br 27

En daar zou dus een buitenwijk van Oostvoorne zijn.. een villawijk om precies te zijn. Maar daar stond dus ook een plaatsnamenbordje! haha.. tijd voor de traditionele selfie erbij! En toen die wijk in..

Villa’s.. dat vind ik dus best wel leuk om te bekijken hoor.. en al zeker als het niet van die moderne zijn.. mooi glas-in-lood of gevelstenen, dat zie ik graag..br 29

Maar ook gewoon het geheel, met erkertjes en mooie daklijnen en zo. Zelfs de statige toegangshekken, soms met een naam erop, vind ik mooi om te zien.. ik maakte een collage van wat we er zo’n beetje allemaal zagen..br 30

br 31aNamen op de huizen zélf kan ik ook nooit aan voorbij.. en daar waren er hier ook genoeg van. Van deze vond ik de al wat oudere Saab die in de voortuin geparkeerd stond, een jacobskruiskruid-gele!, ook de moeite hahahaa!
Maar toen moesten we rechtsaf slaan en kwamen we langs een enorme, volgens mij al best oude, soort van herenboerderij of zo. Er stond ‘Overburgh’ op het hek en zo kon ik later vinden op internet, dat dit gebouw al in de 16e eeuw gebouwd werd, waarschijnlijk als woning voor de deken van het kapittel. In latere tijden (vanaf 1667) is er een flink deel aangebouwd,  waarna het inderdaad als boerenhoeve werd gebruikt in latere eeuwen. In begin 20e woedde er een brand en is het helemaal gerenoveerd. Daarna is het voor diverse doeleinden gebruikt, onder andere als jeugdherberg en als verzorgingstehuis voor kinderen van politieke delinquenten (!). Pas na een renovatie in 1978 werd het weer een woonhuis..br 32

Het grappig was, dat er net een auto wegging.. en dat hek ging dus automatisch open en weer dicht. Alleen nét voor het dicht ging, liep Jax er (aan zijn lange riem) eens gezellig naar binnen.. het scheelde niet veel of die hond had achter dat hek opgesloten gezeten hahahaha! De foto maakte ik nét daarvoor hoor, toen het hek begon te sluiten..br 33

We kregen nu aan onze rechterhand de ingang tot een groengebiedje.. volgens de borden ‘Mildenburg’ geheten. Vriendlief keek weer eens op de wandelroute op z’n smartphone.. en jawel.. we zouden hier in moeten.

Máár.. we zagen verderop een klein soort van centrum met horeca en zo.. en we waren wel toe aan een pauzetje! Dus liepen we maar eerst even een klein stukje rechtdoor.. dan zouden we later weer naar hier teruggaan. Op weg naar een terrasje kwamen we dan nog langs het mooie oude stadhuisje van Oostvoorne. Er stond een infobordje bij, waarop we konden lezen, dat het in 1909 gebouwd werd, naar een ontwerp, in een soort van neorenaissance stijl, van architect H. Goossens.br 35

Maar er lonkte iets harder dan een stadhuisje hehe.. IJS! zin innnn!

br 37Lekker hoor! We namen het er even van op dat terrasje.. waar het gelukkig zó stil was, dat het sowieso ook corona-proof was hehe. En toen dus, zoals gezegd, terug naar dat Mildenburg.. wat een prachtig stukje bos bleek te zijn.. ik laat de beelden voor zichzelf spreken..br 38

En toen sloegen we een laatste paadje in en daar was toen ineens aan het einde een hekje..br 43

.. waarna we ineens weer tussen de huizen terug waren! Verrassend!br 44

Weer villa’s trouwens.. die staan hier genoeg hehe. En ook heel veel met namen erop, dus m’n camera ging van klikkerdeklik!

Van die geraniumzuilen vind ik ook altijd wel een fotootje waard..br 45

Deze straat eindigde bij een hotel-restaurant.. dat bleek dat h-r te zijn wat eigenlijk de startplaats van onze wandeltocht zou zijn! Het stond dus ook weer aan de rand van het Oostvoornse Meer, maar wel wat verder ervan af dan het strandpaviljoen waar wíj gestart waren. En er tegenover stond een wel heel apart gebouwtje.. Koepel Zeeburg..br 46

We bekeken het eens van alle kanten..br 47

.. en toen zagen we een bord staan waar onze wandelroute ook op stond.. en we waren bíjna op de helft rond het meer.. maar niet helemaal. Nu moesten we gaan beslissen wat te gaan doen, verder door of toch maar terug.. maar da’s iets voor een volgend postje. Als dat lukt dan.. want m’n foto-tegoed voor dit blog is op.. ik zal nu moeten gaan betalen en dat vind ik ook niet erg (scheelt ook die vervelende reclames voor jullie), maar ik moet nog even zien of het me lukt dat probleemloos te gaan laten verlopen. Duimen maar!

br 49

28 gedachten over “Ja mooi, maar éérst effe..!

 1. Ook als de zon er niet zo is kun je heerlijk wandelen.
  Dieren zijn wel slim omdat ze gele Jakobskruiskruid niet eten.
  In Zeeland zie je inderdaad regelmatig mooie oudere woningen.
  Moet je niet hebben Jaxon achter het hek.
  Koepel Zeeburg is wel een bijzondere bouw, heeft iets van een theekoepel. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het logBankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Like

  1. Och.. je ziet overál wel mooie oudere woningen hè.. in Zeeland, maar dus ook in Zuid-Holland.. waar Voorne-Putten uiteraard bij hoort..! 😉
   Als ik nu goed naar die foto van dat hek kijk, lijkt het of er náást nog een smal hekje is voor voetgangers.. dat had ik tóén in de lichtelijke paniek niet gezien, maar ik denk achteraf dat we hem daar wel door weer naar buiten hadden kunnen krijgen hahaha!

   Like

  1. Nou.. dat had ik zelf van tevoren uitgerekend.. maar het ging in feite nog sneller.. 2 jaar en 3½maand. 🙂
   Nee, geen flauw idee hoe ik dat zou moeten doen hoor.. kom er helemaal nog niet uit.

   Like

 2. Ken je ‘https://natuurfreak3.wordpress.com/’, MizzD? Daar bestaat al een 1 en een 2 en nu een 3… Zij verliest geen kijkers, moet niet betalen, en de andere blogs blijven toegankelijk.
  Je afsluitfoto vind ik een ó zó mooi gebouw(tje)!
  Lie(f)s.

  Like

  1. Ja, ik las dat ook, maar ik snap niet hoe ze dat doet, want als ik een andere blog aan wil maken, staat dat media-tegoed meteen ook al op bijna 100%. Misschien gebruikt ze steeds een ander emailadres?
   Ik ga nog eens wat proberen, maar wat mij betreft betaal ik gewoon die paar euro per maand hoor. Ik hoop alleen maar dat het zonder problemen gaat.. dat ik niet een andere naam moet nemen.. of zo’n domein.. daar heb ik allemaal niet zo’n trek in, dat gedoe hehe.

   Like

 3. Het was weer mooi om mee te wandelen. Intelligentie van dieren reikt verder dan we denken. Jaxon gaat duidelijk graag op bezoek 😀. Mooie huizen en glasramen vind ik ook altijd mooi.

  Like

  1. Gelukkig doet Jax het niet bij élk hek of deur, maar ja, hij gaat vaak ineens voor een deur staan of door een hek.. blijkbaar denkt ie dan dat we er moeten wezen. Of hij vindt dat ie weer lang genoeg gelopen heeft hahahahaha!

   Zou het intelligentie of instinct zijn van die dieren.. en wat is het verschil? 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Een mooie wandeling in de natuur en toch vlakbij de stad.
  Als je zo een groot ijsje ziet staan krijg je er zowiezo zin in:-)

  Like

  1. ’t Is geen stad hoor.. Oostvoorne is maar een dorpje.. en het valt nog onder de gemeente Westvoorne ook hehe. Maar midden in de bebouwing, ja, dat wás het wel!

   Goh nou hé.. maar zulke grote verkochten ze helaas niet hahahaha!

   Like

 5. Heel vroeger ben ik wel eens een weekje met mijn ouders in de zomer in Oostvoorne op vakantie geweest. Ik weet er alleen niets meer van alleen nog dat we daar geweest zijn. Ik was dan ook nog heel jong. Jullie hebben weer een mooie wandeling gemaakt. Jaxon’s neus zou weleens een burnout kunnen krijgen van al dat gesnuffel, hahaha.

  Like

  1. Wij gingen vroeger heel vaak naar het autostrand van Oostvoorne voor een dagje zee.. heb ik inmiddels ook weer allemaal leuke oude foto’s van. 🙂 Maar volgens mij gingen we het dorp nooit in, dus ik had ook geen flauw idee hoe dat eruit zag hoor.
   Jax heeft de allerbeste neus van alle honden die we tot nu toe hadden.. maar ik vrees niet voor een burn-out hoor..ik denk dat ie het wel kan hebben hehe. 😀

   Like

 6. Een zeer gevarieerde wandeling MizzD. Huis kijken langsheen je wandeling is ook altijd leuk. Dat koepel gebouwtje is wel zeer merkwaardig. Is het een woonhuis ?
  Tja wordpress is van oorsprong Amerikaans. Dat betekent dat als je iets wil, zoals veel foto’s op je blog, moet je ervoor betalen. Als je iets niet wil, zoals reclame op je blog, moet je er ook voor betalen.

  Like

  1. Het is in 1742 gebouwd voor besprekingen over de duinen en dijken door de leden van de ‘Generale Dijkage’. Zal zoiets geweest zijn als de Heemraad- en Waterschappen van nu.. instanties die het land veilig houden door de dijken en duinen in goede staat te houden, voor het water dat ons van alle kanten bedreigt hè! 😉
   In WO II is het door de Duitsers gesloopt, omdat het in de weg stond voor hun Atlantikwal en bovendien waren die bang dat het kenmerkende koepeldakje een te goed navigatiepunt zou zijn voor de geallieerde vliegers, pas in 2014 is het weer in de oude staat opgebouwd en nu kun je het afhuren voor bruiloften en partijen geloof ik.
   Inderdaad.. bij Amerikanen moet je altijd voor alles betalen.. en wie het meeste geld heeft wordt er president.
   😛

   Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, het was leuk afwisselend ook.
   Dat ik Jax z’n knalrode uitrolriem op die foto weg heb moeten shoppen, is gelukkig niet zo goed te zien hè..! haha!

   Like

 7. Goede morgen Mizz. weer een mooie wandeling en kennelijk niet erg ver van de bewoonde wereld, al zou je dat niet denken als je daar tussen de bomen wandelt. Ik wens je een fijne maandag toe.

  Like

 8. toch bijzonder hé dat dieren uit zichzelf weten welke planten ze moeten overslaan
  mooie huizen, die witte villa rechtsboven zie ik wel zitten 🙂
  speciale koepel daar
  ojee betalen om te kunnen bloggen
  nuja voor andere hobby’s moet je ook betalen, maar hopelijk valt de prijs mee

  Like

  1. Nee, is niet duur hoor.. ik geloof 4 euro per maand, per jaar af te rekenen.. (georganiseerd) wandelen is duurder! 😉
   Het schijnt dat paarden, als ál het goede groen op is, weleens tóch aan die bloemetjes beginnen, maar dat levert dus zware leverproblemen op. Je zult als eigenaar dus toch ook nog wel op moeten blijven passen denk ik.

   Like

 9. Ik denk dat je wel had kunnen aanbellen als Jax zichzelf had opgesloten achter het hek, maar ja, wel weer een gedoe natuurlijk. Werkelijk, je loopt in zo’n gebied en na een hekje is het gewoon over en klaar en sta je in de wereld waar alles gewoon is doorgegaan..
  Was een mooi verslag!

  Like

  1. Haha.. ja tuurlijk, het was niet echt een probleem geworden, maar wél gedoe inderdaad.. gelukkig kwam die hond net op tijd weer dat hek door hehe. Denk dat ie dacht dat we op visite gingen hahahaa!

   Ja, was echt wel verrassend hoor!

   Like

 10. Wat een mooie wijk! En een mooi stukje bos ook, verrassend.
  Bij Blogger moet je ook op een bepaald moment betalen, heb ik wel eens gehoord. Ik probeer wel mijn albumarchief ‘schoon’ te houden, dwz. dubbele foto’s verwijderen, of foto’s die ik niet gebruikt heb. Dat scheelt wel, want ik ben nog nooit aan mijn maximum gekomen.

  Like

  1. Ja, dat was zeker een verrassend stukje bos zo midden in dat plaatsje.. heel anders dan bijvoorbeeld de stadsparken hier, waar je altijd nog steeds wel zicht hebt op de bebouwing rondom. Dáár had je echt het idee dat je midden in de natuur liep.

   Dat soort dingen deed ik bij elk postje.. foto’s die ik achteraf toch niet gebruikte weghalen. maar ja.. ik plaats wel érg veel foto’s, dus had wel gedacht dat ik binnen 2,5jaar door dat tegoed heen zou zijn hoor.

   Like

Reacties zijn gesloten.